Endeavour kampt met twee probleempjes

NASA heeft twee nieuwe problemen ontdekt met de spaceshuttle Endeavour. Deze shuttle is momenteel gekoppeld aan het internationale ruimtestation. Zo zijn een hittetegeltje en een keramische ring nabij een raam van de shuttle gebroken. LeRoy Cain van NASA laat weten dat beide problemen niet ernstig zijn. “Maar we gaan de twee problemen nog beter inspecteren.”

Het is nog niet zeker over de twee gebroken onderdelen gerepareerd gaan worden. In principe zou de shuttle met de huidige mankementen gewoon op aarde kunnen landen. Maar na de Columbia-ramp in 2003 zit de schrik er bij NASA goed in. De shuttle Columbia had tijdens de lancering een gat in de linkervleugel opgelopen. NASA deed niets in de ruimte. Tijdens de terugkeer in de atmosfeer drongen hete dampen in het gat naar binnen, waarna de shuttle explodeerde.

Waarom dan niet gewoon repareren? Wel, NASA is bang dat het probleem alleen maar erger wordt gemaakt als astronauten aan de shuttle gaan sleutelen. “Op dit moment hebben we meer vragen dan antwoorden”, vertelt Cain. NASA komt later nog terug op de problemen. “Eerst moeten de astronauten aan het werk.”

Donderdagavond vindt de eerste belangrijke ruimtewandeling van de astronauten van Endeavour plaats. Tijdens drie ruimtewandelingen worden twee belangrijke elementen aan het ruimtestation gekoppeld: de Cupola (een observatorium) en de Node-3 (een module).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd