En..schaakmat! Computer verslaat shogi-kampioen

Een computer is erin geslaagd om topschaker Ichiyo Shimizu tijdens een potje schaken buiten spel te zetten. Nu is dat misschien niets bijzonders – westerse schakers werden in 1997 al door de pc wegggespeeld – ware het niet dat de computer en Shimizu Japans schaak of shogi speelden. En dat is een stuk complexer.

De computer – genaamd Akara 2010 – versloeg de Shogi-kampioen Shimizu in 86 zetten. “Het (computersysteem, red.) maakte geen uitzonderlijke stappen en het voelde deels alsof ik tegen een mens speelde,” vertelt Shimizu die de strijd met de computer in de universiteit van Tokyo aanbond.

Sterker
“Ik ben een beetje gefrustreerd over mijn verlies, maar ik heb respect gekregen voor de mensen die deelnamen aan de ontwikkeling van de software. Ik hoop dat mensen en computers in de toekomst middels een vriendschappelijke competitie sterker worden.”

Werken
Het computersysteem putte tijdens de wedstrijd uit vier software-programma’s over shogi en selecteerde elke keer de beste optie. De winst komt voor wetenschappers niet uit de lucht vallen. Zij werken al meer dan drie decennia aan een systeem dat de mens kan verslaan.

WIST U DAT…

…wetenschappers ook een volautomatisch schaakbord en -stukken hebben ontwikkeld?

Schaakbond
Of de Japanse schaakbond ook zo gelukkig is met het verlies, is onduidelijk. De bond verbood professionele schakers in 2005 tegen computers te spelen. Voor Shimizu werd een uitzondering gemaakt en het is niet ondenkbaar dat dat alleen gebeurde omdat de kampioen een vrouw is. De bond heeft aangekondigd de gespeelde wedstrijd te gaan analyseren en op basis daarvan te beslissen of ook een mannelijke kampioen de strijd met de computer aan mag binden.

Shogi is zoals eerder gezegd een stuk complexer dan het westerse schaakspel. De westerse variant kan op 10^123 verschillende manieren verlopen, terwijl shogi 10^224 mogelijke verlopen heeft.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd