En dit is de SpaceShipTwo

 ASTRONOMIE  Een bijzondere onthulling in de Mojave woestijn in Californië. Vandaag liet Virgin Galactic de SpaceShipTwo aan het publiek zien. Dit is het eerste commerciële ruimteschip dat toeristen meeneemt voor een retourtje ruimte. De eerste officiële vlucht vindt in 2011 plaats. De prijs voor een kaartje bedraagt 200.000 dollar.

Klanten die een ticket kopen voor de SpaceShipTwo nemen plaats in het ruimteschip. Dit ruimteschip wordt bovenop een vliegtuig gemonteerd. Het vliegtuig laat de SpaceShipTwo op een bepaalde hoogte los, waarna het commerciële ruimteschip de klanten naar een hoogte van 105 kilometer brengt. Op deze hoogte is de curve van de aarde te zien.

Passagiers ervaren zes minuten microzwaartekracht, oftewel bijna gewichteloosheid. In die tijd mogen passagiers hun gordels los doen en rondzweven. De hele vlucht – van lancering tot landing – duurt 2,5 uur. De prijs: 200.000 dolllar.

Oorspronkelijk bouwde Rutan een prototype: de SpaceShipOne. Hiermee maakte hij drie testvluchten in 2004, waarmee Rutan tien miljoen dollar prijzengeld in de wacht sleepte. Virgin-chef Richard Branson huurde Rutan in om een vloot ruimteschepen te maken voor betalende ruimtereizigers.

De eerste passagiers maken waarschijnlijk een reis naar de ruimte in 2011 of 2012. Eerst moet het nieuwe ruimteschip getest worden. Deze testvluchten vinden volgend jaar plaats. Er gaat namelijk niets boven veiligheid.

Foto van de onthulling

Film over de eerste (test)vlucht in 2010/2011

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd