Empathische man maakt vrouw gelukkig

Een man die de pijn van zijn vrouw voelt of in ieder geval probeert om deze te voelen, maakt zijn vrouw gelukkig.

Dat schrijven onderzoekers in het blad Journal of Family Psychology. Ze baseren hun conclusies op experimenten.

Experiment
Aan die experimenten namen 156 heteroseksuele stellen deel. Gemiddeld waren de stellen al 3,5 jaar bij elkaar. De onderzoekers gaven de proefpersonen de opdracht om in enkele zinnen een incident te beschrijven waarbij ze een frustrerende, teleurstellende of verontrustende aanvaring met hun partner hadden gehad. Ook moesten de proefpersonen aangeven hoe ze zich door dat incident voelden. Daarna werden de partners bij elkaar gezet en luisterden ze naar elkaars verklaring. Vervolgens kregen de stellen de opdracht om gedurende tien minuten over het incident te spreken met als doel elkaar beter te begrijpen. Dit gesprek werd gefilmd.

WIST U DAT…

…een koekje dat met liefde is gemaakt ook echt lekkerder smaakt?

Gevoel
Na tien minuten kregen de proefpersonen de opnames te zien. Ook kregen ze een opdracht: aangeven hoe ze zichzelf op verschillende momenten tijdens het gesprek voelden. Ook moesten ze aangeven hoe ze dachten dat hun partner zich voelde. Daarnaast moesten de proefpersonen aangeven hoe tevreden ze met hun relatie waren.

Resultaten
Vrouwen die dachten dat hun man tijdens het gesprek ook een beetje overstuur was, waren veel tevredener over hun relatie dan vrouwen die dachten dat hun man tijdens het gesprek gelukkig was. Wanneer de mannen dachten dat hun vrouw boos of overstuur was dan waren de vrouwen gelukkiger, maar de mannen niet. “Het kan zijn dat een vrouw die denkt dat haar man overstuur is dat ziet als een investering in en betrokkenheid bij de relatie,” vertelt onderzoeker Shiri Cohen. Voor een man is dat anders. Hij ziet meeleven met een verdrietige of boze vrouw mogelijk eerder als een bedreiging voor de relatie.

Stellen kunnen volgens de onderzoekers hun voordeel doen met deze studie. Hoe meer mannen en vrouwen met elkaar meeleven, hoe gelukkiger ze zijn.

Bronmateriaal

"Women Happier in Relationships When Men Feel Their Pain" - APA.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door makautomatik (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd