Empathie helpt kinderen sarcasme beter te begrijpen

kinderen
Een ‘gemiddeld’ kind begint tussen zes en acht jaar sarcasme te herkennen. Toch blijft het voor sommige kinderen en adolescenten lastig om het herkennen van sarcasme onder de knie te krijgen. Hoe komt dat? Uit een recente studie, die is gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Psychology, blijkt dat hoe groter de empathie van kinderen, hoe makkelijker het voor hen is om sarcasme te herkennen.

Wetenschappers vroegen zich af waarom sommige kinderen er veel langer over doen om sarcasme te herkennen en of dit komt door het verschil in empathie bij kinderen. Ze keken specifiek naar empathie omdat ze denken dat als kinderen sarcasme willen begrijpen ze in staat moeten zijn om de houding en emoties van mensen te lezen.

Poppenspel
31 kinderen van acht en negen jaar oud werden uitgenodigd om deel te nemen aan een onderzoek. De kinderen keken naar een reeks poppenkastuitvoeringen waarvan een deel uit sarcastische uitspraken en een deel uit niet-sarcastische uitspraken bestond. Na een uitvoering stonden de kinderen voor een keus. Als de kinderen dachten dat de poppen sarcastisch waren dan moesten ze de boze speelgoedhaai pakken en in het geval van niet-sarcastische uitspraken een mooie speelgoed-eend. Elk kind werd twaalf keer getest met verschillende poppen en scenario’s. Naast de poppentest werd er ook gekeken naar de oogbewegingen van de kinderen. Keken de kinderen naar de eend of naar de haai? Hoe lang duurde het voordat de kinderen één van de twee hadden gekozen? Onderzoekers deden dit om subtiele aanwijzingen te ontdekken, die kunnen aantonen dat het kind sarcasme begrijpt.

WIST U DAT…

Empathisch vermogen
In de helft van de gevallen hadden de kinderen door dat de poppen sarcastisch waren. Kinderen met een sterker gevoel voor empathie waren bijna twee keer zo nauwkeurig als de leeftijdsgenoten met een minder ontwikkeld empathisch vermogen. Zelfs wanneer de kinderen een sarcastische opmerking niet herkenden, was er bewijs dat kinderen met een sterk empathisch vermogen toch gevoelig waren voor de uitspraken van de poppenspreker.

Het begrijpen of herkennen van sarcasme is een echte uitdaging voor de meeste kinderen. Deze studie helpt de onderzoekers beter te begrijpen waarom sommige kinderen beter om kunnen gaan met sarcasme dan anderen en biedt nieuwe inzichten op het gebied van de ontwikkeling van emotieherkenning.

Bronmateriaal

"Empathy Helps Children to Understand Sarcasm" - sciencedaily.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Emily (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd