Emotionele intelligentie piekt na zestigste verjaardag

Het is geen wonder dat grootvaders en -moeders op kleinkinderen vaak overkomen als lieve, begripvolle en zorgzame mensen. Hun emotionele intelligentie is namelijk op haar best. Dat blijkt uit onderzoek. Door die goede emotionele intelligentie zijn mensen die ouder zijn dan 60 gevoeliger, meelevender en zien deze gemakkelijker de positieve kant van negatieve gebeurtenissen in.

De onderzoekers verzamelden 144 mensen die in de twintig, veertig of zestig jaar oud waren. De proefpersonen kregen filmpjes te zien die neutraal, droevig of ronduit smerig waren en kregen de opdracht om geen emotie te tonen of zich op de positieve aspecten van de filmpjes te richten.

Resultaten
Uit de resultaten blijkt dat het voor ouderen veel gemakkelijker was om negatieve filmpjes positief te zien. De jongere proefpersonen waren weer heel goed in staat om afleiding te zoeken zodra de onplezierige filmpjes werden getoond. Alle proefpersonen waren even goed in staat om hun emoties ‘uit te schakelen’.

WIST U DAT…

de aanwezigheid van een vrouw een groep intelligenter maakt?

Evolutie
Volgens de wetenschappers is het heel logisch dat mensen op latere leeftijd een hogere emotionele inteligentie hebben. Ouderen zijn namelijk vaak bezig met de zorg voor anderen of worden zelf verzorgd. Dat vraagt om sociale vaardigheden die ze mede door een hogere emotionele intelligentie beheersen. “Evolutie lijkt ons zenuwstelsel zo te hebben afgesteld dat we op latere leeftijd zeer goed voorbereid zijn op deze relaties en barmhartige activiteiten,” concludeert onderzoeker Robert Levinson.

Het lijkt voor de hand liggend dat gevoeligheid iets is wat ouderen niet kunnen gebruiken. Een depressie ligt namelijk op de loer. Maar Levinson ziet dat anders. De gevoeligheid en het daarmee samenhangende verdriet is juist goed. “Verdriet is met name als we ouder worden belangrijk en een goede emotie, omdat we onvermijdelijk geconfronteerd worden en moeten omgaan met de verliezen die we zelf lijden. Bovendien moeten we anderen ook kunnen troosten.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd