Emigratiepapieren van Einstein ontdekt

Curatoren hebben bijna tachtig jaar nadat Einstein ze tekende de emigratiepapieren van de grote wetenschapper teruggevonden.

De papieren lagen al die tijd in een lade. Ze dragen de handtekening van Einstein. Ook staat er op vermeld dat hij een professor is en dat hij de Zwitserse nationaliteit draagt.

Vlucht
De papieren zijn het bewijs van Einsteins vlucht uit Duitsland in 1933. Het Nazi-regime kwam op en de Joodse wetenschapper werd bestempeld als een vijand van de overheid. Einstein redde zichzelf door naar Oxford te vertrekken. Maar voordat hij Engeland in mocht, moest hij deze papieren invullen.

Zwitsers?
Opvallend is dat hij als nationaliteit ‘Swiss’ heeft genoteerd. Hij werd geboren in het Duitse Keizerrijk, maar gaf later zijn Duitse nationaliteit op. Later nam hij deze weer aan om in Duitsland aan het werk te kunnen. Door de Zwitserse nationaliteit op de kaart te vermelden, laat Einstein subtiel weten wat hij van het Nazi-regime vindt: hij neemt er afstand van.

Einstein bleef een tijdje in Engeland wonen, maar vertrok later naar de VS. In 1955 overleed hij.

De rechten op bovenstaande foto behoren toe aan Liverpool Museums. Hier zijn de papieren van Einstein momenteel ook te bewonderen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd