Elon Musk gaat een Hyperloop-testbaan bouwen

Elon Musk laat op Twitter weten een Hyperloop-testbaan te gaan bouwen. Zou de Hyperloop – een futuristisch vervoersmiddel dat ons in een half uurtje van Leeuwarden naar Parijs brengt – er dan toch echt komen?

In augustus 2013 presenteerde Elon Musk zijn idee voor de Hyperloop: een supersnel passagierstransportmiddel dat mensen in een half uurtje van Los Angeles naar San Francisco (vergelijkbaar met een tripje Leeuwarden-Parijs) zou brengen. De Hyperloop bestaat onder meer uit een tunnel met daarin een zeer lage luchtdruk. In die tunnel reizen speciaal voor de Hyperloop ontwikkelde capsules (die door de lage druk met een zeer beperkte luchtdruk te maken hebben) razendsnel van A naar B.

Elon Musk

Elon Musk maakte faam als de man achter PayPal, maar haalt tegenwoordig vooral de pers met zijn SpaceX: een ruimtebedrijf dat in korte tijd uitgroeide tot een groot succes en als eerste commerciële partij voorraden afleverde bij het internationale ruimtestation. Daarnaast staat Musk aan het roer van Tesla Motors: een bedrijf dat elektrische auto’s produceert.

Geen tijd
Het idee voor de Hyperloop werd enthousiast ontvangen, maar Musk temperde de verwachtingen direct. Al tijdens de presentatie van zijn Hyperloop liet hij weten geen tijd te hebben deze te ontwikkelen. Hij gaf zijn ideeën vrij en bood anderen de gelegenheid om deze werkelijkheid te laten worden.

Testbaan
En nu – meer dan een jaar later – blijkt Musk de Hyperloop toch niet los te kunnen laten. Op Twitter schrijft hij: “Will be building a Hyperloop test track for companies and student teams to test out their pods. Most likely in Texas” (Ga een Hyperloop-testbaan bouwen waar bedrijven en studententeams hun capsules kunnen testen. Waarschijnlijk in Texas).

De mededeling van Musk komt exact tien dagen nadat het bedrijf JumpStartFund aankondigde zich in te gaan zetten om de Hyperloop werkelijkheid te laten worden. Het bedrijf – dat crowdsourcing en crowdfunding combineert om ideeën werkelijkheid te laten worden – wil de Hyperloop met hulp van het publiek gaan bouwen. Een door Musk aangelegde testbaan kan hun verrichtingen een enorme duw in de rug geven. En zo zou die Hyperloop – waar het hart van menig reiziger harder van gaat kloppen – toch zomaar werkelijkheid kunnen gaan worden en is het opnieuw Musk die wat onmogelijk leek mogelijk maakt.

Bronmateriaal

"Twitter.
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Camilo Sanchez en afkomstig van Wikimedia Commons.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd