Elke twee internetpagina’s blijken slechts 19 klikken van elkaar verwijderd

netwerk

Naar schatting telt het internet zo’n 13,86 miljard pagina’s. Nieuw onderzoek wijst er nu op dat u elke pagina op het web door maximaal negentien keer op een link te klikken, kunt bereiken.

Aan het begin van de vorige eeuw stelde een Hongaarse schrijver de theorie Six degrees of separation op. Volgens deze theorie is een ieder op deze planeet door middel van zes tussenstapjes (oftewel vijf tussenpersonen) met elkaar verbonden.

Negentien klikken
En nu komt er opnieuw zo’n theorie uit Hongarije zetten. De Hongaarse wetenschappers Albert-László Barabási stelt in het blad Philosophical Transactions of The Royal Society A dat twee internetpagina’s altijd maar maximaal negentien klikken van elkaar verwijderd zijn.

Het internet is een zogenoemd 'schaalvrij netwerk'. Dat wil zeggen dat niet alle punten in dat netwerk evenveel connecties hebben. In plaats daarvan zijn er enkele punten die hele goede connecties hebben. In zo'n netwerk is geen 'typisch knooppunt' aan te wijzen, omdat ze allemaal weer anders zijn. Afbeelding: Carlos Castillo / University of Chile (via Wikimedia Commons).
Het internet is een zogenoemd ‘schaalvrij netwerk’. Dat wil zeggen dat niet alle punten in dat netwerk evenveel connecties hebben. In plaats daarvan zijn er enkele punten die hele goede connecties hebben. In zo’n netwerk is geen ‘typisch knooppunt’ aan te wijzen, omdat ze allemaal weer anders zijn. Afbeelding: Carlos Castillo / University of Chile (via Wikimedia Commons).

Een kleiner web
Dat lijkt verbazingwekkend: hoe kan dat nu met bijna 14 miljard internetpagina’s? Opvallend genoeg doet de omvang van het web er helemaal niet toe, zo stelt Barabási. Ook als het internet veel minder of veel meer pagina’s zou tellen, zouden twee pagina’s maximaal negentien klikken van elkaar verwijderd zijn. Dat heeft ook weer alles te maken met het feit dat het geen willekeurig, maar schaalvrij netwerk met enkele goed verbonden knooppunten is.

Zo’n goed georganiseerd netwerk klinkt natuurlijk prachtig. Maar het is ook kwetsbaar, zo stelt Barabási. “De keerzijde hiervan is dat het netwerk in het geval van een gerichte aanval waarbij de drukste knooppunten (de websites met de meeste links, denk bijvoorbeeld aan Google) opzettelijk als eerste verwijderd worden, heel snel vernietigd zal worden.” Barabási noemt het “de Achilleshiel van een schaalvrij netwerk”.

Bronmateriaal

"Network Science" - Barabasilab.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Simon Cockell (via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd