Elfenbankje bestrijdt prostaatkanker

Onderzoek toont aan dat een stofje in elfenbankjes (een bekende paddenstoel) stamcellen die prostaatkanker veroorzaken, tegengaat.

In het elfenbankje Trametes versicolor zit het stofje polysaccharopeptide (PSP). Wetenschappers dienden muizen met prostaatkanker het goedje gedurende twintig weken toe en bestudeerden hoe de kanker zich ontwikkelde.

Veelzeggend
Ze ontdekten dat het goedje de stamcellen die de vorming van tumoren in de prostaat bevorderen aanvalt en zo voorkomt dat tumoren ontstaan. “De resultaten zijn van grote betekenis,” benadrukt onderzoeker Patrick Ling.

WIST U DAT…

Effectief
“Wat wij wilden aantonen was of dit stofje de ontwikkeling van prostaatkanker kon stoppen. Andere stofjes die prostaatkanker afremmen, hebben in het verleden aangetoond dat ze in zeventig procent van de gevallen effectief zijn, maar wij zien dat PSP in honderd procent van de gevallen voorkomt dat een tumor gevormd wordt. En ook heel belangrijk: de behandeling heeft geen bijwerkingen.”

Eerdere onderzoeken hadden al aangetoond dat PSP kanker tegen kon gaan doordat het stofje het immuunsysteem een boost gaf. Maar het is voor het eerst dat bewezen kan worden dat het stofje stamcellen die kanker bevorderen aanvalt. Voor veel Aziaten zal het onderzoek niet als een verrassing komen. In Azië wordt de paddenstoel al jaren gebruikt om ziektes – waaronder kanker – te bestrijden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd