Wetenschappers zijn weer een stukje dichter bij het geheim van de bijzonder lang levende naakte molrat gekomen. Ze hebben ontdekt dat het dier uitzonderlijk veel eiwitten bevat die het brein beschermen.
Een normale rat wordt niet veel ouder dan een jaar of drie. Maar de naakte molrat kan gemakkelijk tien en zelfs dertig jaar mee gaan. Wetenschappers willen maar wat graag weten hoe het diertje – dat ook nog eens in heel extreme omstandigheden leeft – zo lang in leven kan blijven. De naakte molrat is genetisch gezien namelijk voor 85 procent vergelijkbaar met ons mensen. Als we weten hoe het diertje zo oud kan worden, kunnen we wellicht ook onze eigen levensduur verlengen.
Uitzonderlijk veel
De onderzoekers bestudeerden de hoeveelheid NRG-1. Dit is een eiwit dat het brein beschermt en er zo voor zorgt dat het brein goed blijft functioneren. De wetenschappers keken hoeveel NRG-1 de naakte molrat had en hoeveel andere soorten ratten van dit goedje hadden. Ze ontdekten dat de naakte molrat zeker in vergelijking met andere ratten uitzonderlijk veel NRG-1 bevat. Uit de analsye blijkt ook dat het verband tussen de levensduur en de hoeveelheid NRG-1 alleen voor de naakte molrat gold.
Stabiel
Ook ontdekten de onderzoekers dat de hoeveelheid NRG-1 bij de naakte molrat heel lang stabiel bleef. Het nam door de jaren dus niet af. Dat verklaart mogelijk waarom de naakte molrat zo heel fit oud kan worden.
De onderzoekers zijn met hun studie weer een stapje dichter bij de ontrafeling van het geheim van de naakte molrat gekomen. Maar ze zijn er zeker nog niet. Nu moet worden uigezocht hoe NRG-1 het brein precies beschermt en of het eiwit (hetzij in een iets aangepast vorm) ook het brein van mensen kan beschermen.