Einsteins brein nu te bezichtigen

Voor de allereerste keer zijn stukjes van Einsteins brein te bezichtigen en wel in een museum in de Verenigde Staten.

In totaal zijn er 46 stukjes brein tussen voorwerpglaasjes te zien. Eén stukje brein ligt onder een loep en is dus tot in details te bezichtigen.

Over het brein van Einstein

Einstein overleed in 1955 op 76-jarige leeftijd. Patholoog Thomas Harvey verwijderde het brein enkele uren na het overlijden van Einstein. Het werd een heus schandaal toen de familie beweerde daar geen toestemming voor te hebben gegeven. Harvey raakte zijn baan kwijt, maar het brein bleef altijd in zijn bezit. Stukjes ervan stuurde hij rond naar wetenschappers. Ze waren allemaal maar op één ding uit: achterhalen of dit brein – dat toch aan een genie had toebehoord – iets bijzonders had.

Cadeautje
De stukjes brein die nu in het Amerikaanse museum tentoongesteld worden, schonk patholoog Thomas Harvey als een bedankje aan patholoog William Ehrich. Deze patholoog plaatste superdunne stukjes van het brein (nog dunner dan een menselijke haar) op de voorwerpglaasjes. Na Ehrichs dood reisden de stukjes brein wat rond: ze gingen naar andere wetenschappers en kwamen uiteindelijk bij Lucy Rorke-Adams terecht. Zij besloot ze aan het museum te geven.

Weinig bijzonders
Ondanks het feit dat de stukjes brein jarenlang bestudeerd zijn, hebben wetenschappers nog weinig bijzonders kunnen ontdekken. Ze hebben wel wat verschillen bespeurd. Zo heeft het brein opvallend veel gliacellen (cellen die zenuwcellen verzorgen) in het deel van de hersenen dat betrokken is bij complex denkwerk. Ook is het brein nog opvallend ‘jong’: u zou niet zeggen dat het toebehoorde aan een 76-jarige. Maar het zijn allemaal conclusies die niet direct te koppelen zijn aan de genialiteit van Einstein.

De stukjes brein. Foto: Evi Numen / Mütter Museum of The College of Physicians of Philadelphia (via Livescience.com).

Museum
De stukjes brein zijn de komende tijd nog te zien in het Philadelphia’s Mütter Museum & Historical Medical Library. Het is niet ondenkbaar dat het museum de stukjes brein gaat uitlenen en er zo voor zorgt dat ze straks wereldwijd te zien zijn.

Hoewel ze in het museum heel enthousiast zijn over de stukjes brein, lijkt het grote publiek niet echt overtuigd. Velen vinden het ‘vies’. Anderen noemen het ‘mensonterend’.

Bronmateriaal

"Pieces of Einstein's Brain Go On Display For First Time" - Livescience.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Doris Ulmann (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd