Eindelijk! Wij mogen exoplaneten een naam gaan geven!

exoplaneet

Ook zo klaar met die vreselijke namen voor planeten zoals HD 10647 b of Gliese 876 c? Goed nieuws! Eindelijk, eindelijk mag het grote publiek mee gaan denken over een naam voor recent ontdekte exoplaneten en hun sterren.

Sinds 1919 is er maar één organisatie die hemellichamen van een officiële naam mag voorzien. En dat is de International Astronomical Union (IAU). Lang vond het publiek dat allemaal prima. Maar dat is veranderd. Het grote publiek toont steeds meer interesse in astronomische ontdekkingen en ergert zich in toenemende mate aan de IAU die maar wat graag benadrukt dat het ten allen tijde het laatste woord heeft.

De ruimte is van ons allemaal
Het is natuurlijk logisch dat één organisatie het overzicht moet houden. Zo wordt voorkomen dat een planeet of ster of planetoïde straks vijf of tien namen heeft. Minder logisch is dat het grote publiek geen enkele invloed heeft op de naamgeving. Want de ruimte is tenslotte van ons allemaal. Dat besef begint nu ook bij de IAU door te dringen, zo lijkt het. De organisatie heeft namelijk besloten het publiek inspraak te geven in de benaming van tientallen exoplaneten die allemaal voor 31 december 2008 zijn ontdekt.

WIST U DAT…

…de IAU zich eerder al enigszins door het publiek liet leiden toen het de namen van recent ontdekte manen rond Pluto koos?

Hoe gaat het in zijn werk?
Allereerst moet worden opgemerkt dat alleen astronomieclubs en non-profitorganisaties namen mogen voorstellen. Deze organisaties kunnen zich met ingang van september registreren op de site van de IAU. Een maand later mogen deze clubs en organisaties uit een lijst met 305 exoplaneten twintig tot dertig (afhankelijk van het aantal geregistreerde clubs en organisaties) exoplaneten kiezen die ze graag van een naam zouden willen voorzien. Vanaf december kunnen de aangesloten clubs en organisaties dan namen voor deze enkele tientallen werelden en hun ster aandragen. Elke groep mag één exowereld van een naam voorzien. Behalve een naam, moeten de clubs en organisaties ook uitleggen waarom ze die naam goed vinden passen. Vanaf maart 2015 mag het grote publiek stemmen op de voorgestelde namen. In augustus volgend jaar zal de IAU bekendmaken welke namen het uiteindelijk geworden zijn.

Kekke naam
Men hoopt dat duizenden clubs en organisaties wereldwijd zich registreren en in een later stadium miljoenen geïnteresseerden hun stem uitbrengen. En dat zou zomaar kunnen gaan gebeuren. Want wie wil er nu niet naar een exoplaneet kunnen wijzen die mede dankzij hem of haar niet langer met een suffe reeks cijfers, maar met een kekke naam wordt aangeduid?

Maak je deel uit van een non-profitorganisatie of astronomieclub en wil je namen voorstellen? Registreren kan binnenkort hier. Maak je geen deel uit van zo’n club of organisatie? Maar wil je wel graag stemmen op de namen die andere groepen straks voor gaan stellen? Je kunt je hier alvast aanmelden. Je krijgt dan een berichtje wanneer er gestemd kan worden.

Bronmateriaal

"NameExoWorlds: An IAU Worldwide Contest to Name Exoplanets and their Host Stars" - IAU.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door IAU / M. Kornmesser / N. Risinger.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd