Noorderlicht te zien vanuit Noord-Nederland (+ de mooiste foto’s)

  Het noorderlicht was afgelopen nacht te zien vanuit Noord-Nederland. Dit bijzondere weerfenomeen is door veel waarnemers vastgelegd. Er zijn inmiddels al veel foto’s gedeeld op Twitter.

  Donderdagochtend vond er een grote explosie plaats op de zon. Miljarden tonnen elektrisch gas werden door onze moederster de ruimte ingeslingerd in de richting van de aarde. Deze spectaculaire X1-zonnevlam was de tweede krachtigste zonnevlam in de huidige zonnecyclus. De uitbarsting vond plaats in de richting van de aarde, dus veel amateur-astronomen wachtten de afgelopen dagen in spanning af. Zou er noorderlicht te zien zijn in de Benelux?

  Afgelopen nacht kwam het verlossende antwoord. Rond middernacht verscheen het poollicht aan de horizon in Noord-Nederland. Op dat moment botsten de elektrisch geladen deeltjes op moleculen in de atmosfeer. Als dit gebeurt, dan komt er energie vrij. Dat zien wij als noorderlicht, oftewel aurora borealis. Poollicht is meestal dicht bij de polen te zien, maar bij een flinke storm kan het verschijnsel ook zuidelijker zichtbaar zijn, zoals in Nederland. Overigens blijft het een zeldzaam fenomeen. De laatste keren waren in 2003 en 2015.

  Waarom is noorderlicht bij de polen beter zien?
  Dit heeft te maken met het magnetisch veld van de aarde. Als de geladen deeltjes in het magnetisch veld van onze planeet terechtkomen, dan worden deze deeltjes automatisch in de richting van de polen getrokken. Daarom is het noorderlicht goed te zien in landen als Groenland, Canada, IJsland, Noorwegen, Zweden en Finland. In Nederland ziet het poollicht er minder spectaculair uit. Meestal manifesteert het noorderlicht zich hier als een oranje of groene gloed dicht bij de horizon.

  Heb je het noorderlicht afgelopen nacht gemist? En wil je weten wanneer er poollicht te zien is? Wij adviseren om Poollicht Urania te volgen via Twitter. Als er een grote uitbarsting op de zon plaatsvindt, dan melden zij dit vaak als eerste.

  Hieronder hebben we een selectie van de mooiste foto’s geplaatst.

  Bronmateriaal

  Afbeelding bovenaan dit artikel: Pixabay. De foto bovenaan dit artikel is geen foto van het noorderlicht van afgelopen nacht.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd