Eindelijk! Meteoriet ontdekt die we 23 jaar geleden zagen vallen

fragmenten

Meer dan twintig jaar nadat boven Benešov (Tsjechië) een heldere vuurbol werd gespot, hebben onderzoekers eindelijk fragmenten van de meteoriet die toen door de lucht scheerde, gevonden. En de meteoriet blijkt heel interessant te zijn…

Het komt relatief weinig voor dat een meteoriet van één meter of groter met de aardse atmosfeer in botsing komt. Gemiddeld gebeurt dat ongeveer één keer in de veertig jaar. Op 7 mei 1991 was het raak: een flinke meteoriet brak boven Tsechië door de aardse atmosfeer heen en was vanaf de aarde te zien als een heldere vuurbol. Het European Fireball Network spotte de vuurbol en stelde vast dat de meteoriet zeker uiteengevallen was in meerdere stukken. Maar tijdens een grondige zoektocht werden geen brokstukken gevonden.

De vuurbol die in 1991 werd gespot.
De vuurbol die in 1991 werd gespot.
Opnieuw rekenen
Nu, meer dan twintig jaar nadat de vuurbol gespot werd, maken wetenschappers bekend dat ze fragmenten van de boosdoener ontdekt hebben. Ze bestudeerden de waarnemingen van de vuurbol opnieuw en berekenden tevens opnieuw de baan die de meteoriet gevolgd moet hebben. Uiteindelijk bleek de lijn die de meteoriet vanaf het moment dat deze in de aardse atmosfeer belandde, volgde zo’n 330 meter verderop te liggen dan wetenschappers meer dan twintig jaar geleden dachten. Vandaar dat er nooit brokstukken van de meteoriet zijn teruggevonden.

Vier fragmenten
En precies in het voorspelde gebied troffen de onderzoekers vier fragmenten van de meteoriet terug (boven aan dit artikel zie je drie van deze vier fragmenten). De fragmenten hadden samen een massa van zo’n twaalf gram. De onderzoekers gaan ervan uit dat de fragmenten allemaal afkomstig zijn van de meteoriet die in 1991 werd gespot. De kans dat deze vier fragmenten afkomstig zijn van verschillende meteorieten en bij toeval op dezelfde plek werden ontdekt, is volgens de onderzoekers 1 op 100.000 of kleiner.

Heterogeen
De onderzoekers hebben de vier fragmenten aan een gedegen onderzoek onderworpen en moeten concluderen dat de fragmenten heel interessant zijn. Zo bleken de vier meteorieten tot drie verschillende mineralogische typen te behoren. Dat betekent dat de meteoriet die in 1991 boven Tsjechië gespot werd heterogeen was en uit minimaal drie verschillende soorten materiaal bestond.

Slechts één keer eerder troffen onderzoekers een meteoriet met een heterogene samenstelling aan. Desalniettemin wijst het erop dat een significant deel van alle planetoïden heterogeen is en dat deze door botsingen met andere planetoïden gevormd werden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd