Eindelijk een manier om te achterhalen of dure chocolade het geld waard is

cacaoboon

Echte chocoladeliefhebbers zijn er dol op: echte chocolade, gemaakt van de beste cacaobonen. Helaas was er – behalve proeven – tot op heden geen enkele manier om te testen of die duurbetaalde chocolade ook echt wel van de beste bonen gemaakt is. Maar de wetenschap brengt daar verandering in.

Wat in de winkel verkocht wordt als echte chocolade, gemaakt van de beste cacaobonen is in veel gevallen niet zo echt en van hoge kwaliteit als u denkt. Veel producenten gebruiken voor de productie van de chocolade namelijk wel de beste cacaobonen die er zijn, maar mengen deze vervolgens met cacaobonen die van mindere kwaliteit zijn. Ondertussen betaalt u in de winkel een prijs die past bij een reep die alleen uit de beste cacaobonen bestaat.

WIST U DAT…

…de fervente chocolade-eter doorgaans minder lichaamsvet heeft?

Maar de wetenschap is de sjoemelende chocoladeproducent nu eindelijk te slim af. In het blad Journal of Agricultural and Food Chemistry komen onderzoekers met een methode om de raszuiverheid en afkomst van cacaobonen vast te stellen. De onderzoekers richten zich daartoe vooralsnog op individuele cacaobonen, maar het is mogelijk om op te schalen en grote hoeveelheden cacaobonen snel te testen. De wetenschappers identificeerden een kleine set DNA-markers die verraden tot welke soort een cacaoboon behoort. “Voor zover wij weten is dit het eerste authenticatie-onderzoek onder cacao waarbij gebruik wordt gemaakt van moleculaire markers,” schrijven de onderzoekers.

De methode is niet alleen handig om echte chocolade met een hoge kwaliteit te onderscheiden van alles wat van mindere kwaliteit is. De onderzoekers hopen ook dat hun methode om zeldzame cacaobonen en cacaobonen van hoge kwaliteit te authenticeren boeren aanmoedigt om meer verschillende soorten cacaobomen te verbouwen en zich niet alleen te richten op de soorten die het gemakkelijkst te verbouwen zijn (en dus momenteel het meest voorkomen). In die zin kan het onderzoek de biodiversiteit dus ten goede komen.

Bronmateriaal

"Finally, a way to authenticate premium chocolate" - SCS.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Everjean (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd