Eindelijk duidelijk waarom anemoonvissen kletsen

Anemoonvissen ‘kletsen’ regelmatig. Alleen tijdens het paren zijn ze opvallend stil. En dat zetten wetenschappers aan het denken. Want als dat geklets van de de vissen niets met het paren te maken heeft, waarom doen ze het dan?

Een onderzoek brengt nu duidelijkheid, zo meldt het blad PLoS ONE. Het geklets van de anemoonvis draait om de status in sociale groepen vast te stellen.

Pomacentridae
De anemoonvis – wereldberoemd gemaakt door de film Finding Nemo – komt uit een goede familie: de Pomacentridae. Deze familie telt verschillende vissoorten die geluidjes maken. Maar meestal doen ze dat om een partner aan te trekken. Zo werkt het in het geval van de anemoonvis niet.

Agressie
Uit het onderzoek blijkt dat de vissen twee soorten geluidjes maken: agressieve geluidjes, gemaakt door vissen die andere vissen achteraan zitten of aanvallen (zie de eerste video hieronder). En geluiden die gemaakt worden door onderdanige vissen (de tweede video). Ook ontdekten de onderzoekers dat kleine vissen kortere geluidjes en geluidjes met een hogere frequentie produceerden dan grote vissen.

Bijzonder sociaal netwerk
“In tegenstelling tot andere rifbaarzen worden geluiden in het geval van de anemoonvis niet geproduceerd voor het aantrekken van een partner. Het is waarschijnlijk een evolutionaire uitkomst die samenhangt met de bijzondere manier van leven,” zo schrijven de onderzoekers. De vissen vormen kleine sociale groepen. De grootste vis in deze groep ontwikkelt zich tot een vrouwtje, de op één na grootste vis wordt een mannetje en de rest van de groep is neutraal en behoort dus tot geen enkel geslacht. Zodra de grootste vis sterft, schuift iedereen in de sociale groep een plekje op en wordt de op één na grootste vis dus de baas en van het vrouwelijk geslacht. De geluiden gebruiken de vissen om hun status in de sociale groep vast te stellen en te verdedigen.

Dat de geluiden van grote vissen anders klinken dan kleine vissen is met het oog op deze bijzondere sociale groep logisch. De hiërarchie wordt immers bepaald door de grootte van de vissen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd