Eindelijk! Astronauten in ISS krijgen hun eigen koffiemachine

espresso

Geloof het of niet, maar astronaut zijn aan boord van het ISS heeft nadelen, zo ontdekte een Italiaanse astronaut vorig jaar. Hij merkte op zijn espressomachine te missen. En zijn klacht kreeg gehoor: het ISS krijgt een koffiemachine!

Het ruimtevaartbedrijf Argotech, koffiemaker Lavazza en de Italiaanse ruimtevaartorganisatie hebben de handen ineengeslagen en werken momenteel aan een koffiemachine die geschikt is voor gebruik in het ISS. Ze hebben goede hoop de koffiemachine tegen eind november af te hebben. Dan vertrekt de Italiaanse Samantha Cristoforetti naar het ISS en het is de bedoeling dat zij niet alleen de eerste Italiaanse vrouw in de ruimte wordt, maar tevens de boeken ingaat als de eerste astronaut die een echte Italiaanse espresso drinkt in een baan rond de aarde.

Het prototype. Afbeelding: Argotech.
Het prototype. Afbeelding: Argotech.
De ontwikkeling van zo’n espressomachine voor in de ruimte is nog niet zo gemakkelijk. Vloeistoffen en mixen gedragen en bewegen zich aan boord van het ISS heel anders dan op aarde. De koffiemachine voor in de ruimte – die ISSpresso wordt genoemd – is in diverse opzichten dan ook heel anders dan de espressomachines hier op aarde. Neem bijvoorbeeld het plastic buisje dat in onze koffiemachines het water in de espressomachine brengt. De ISSpresso is uitgerust met net zo’n buisje, alleen is het van staal en zo ontworpen dat het een druk van meer dan 400 bar kan weerstaan. De machine is zo complex dat deze ongeveer twintig kilo weegt. Elk systeem heeft namelijk een back-up nodig om aan de strenge eisen die de Italiaanse ruimtevaartorganisatie aan systemen aan boord van het ISS stelt, te kunnen voldoen.

Onderzoekers hebben iets meer dan een jaar aan een prototype van ISSpresso gewerkt. “Onze ingenieurs hebben een nieuwe conceptuele koffiemachine bedacht die veilig is voor de astronauten en in staat is om met beperkte zwaartekracht te functioneren,” vertelt David Avino, namens Argotec. Het prototype – dat naast espresso ook een caffè lungo en andere warme dranken zoals thee en bouillon kan maken – wordt momenteel uitgebreid getest.

Bronmateriaal

"2014: COFFEE IN SPACE" - Argotec.it
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door CDWaldi (via Freeimages.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd