Einde van romantische relatie verandert zelfbeeld

Als een romantische relatie tot een einde komt, dan kan dat de exen heel kwetsbaar maken. Met name het zelfbeeld krijgt een dreun. Dat blijkt uit onderzoek. Na een break-up wordt het zelfbeeld over het algemeen minder duidelijk en véél kleiner.

Wetenschappers bekeken in drie onderzoeken het zelfbeeld van mensen en hoe dat veranderde als hun relatie tot een einde kwam. Een stelletje deelt namelijk niet alleen tafel en bed, maar ook vrienden, activiteiten en zelfs een zelfbeeld. Het is ergens dan ook heel logisch dat dat zelfbeeld veel minder duidelijk is als iemand net gedumpt is. Daarnaast wordt het zelfbeeld kleiner.

De ontdekking dat de kijk op de eigen ik na een relatie verandert, bewijst dat het verlies van een persoon niet alleen de partner, maar ook het gevoel over zichzelf aantast. “Stelletjes maken niet alleen elkaars zinnen af, maar vullen ook elkaars zelfbeeld aan,” concluderen de onderzoekers Erica B. Slotter, Wendi L. Gardner en Eli J. Finkel. “Als de relatie eindigt dan ervaren individuen niet alleen pijn omdat ze hun partner verloren hebben, maar ook een verandering in zichzelf.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd