Wetenschappers genezen ratten met diabetes door neurale stamcellen van de dieren te veranderen in cellen die insuline aanmaken.
Normaal gesproken bevat de alvleesklier cellen die insuline produceren. Insuline zorgt er vervolgens voor dat de bloedglucosespiegel op peil blijft. Bij mensen met diabetes type 1 vernietigt het afweersysteem de cellen die insuline aanmaken. Diabetes type 2 ontstaat wanneer mensen te weinig insuline aanmaken en het lichaam niet meer goed op insuline reageert.
Vervangen
Beide vormen van diabetes zijn op dezelfde manier te genezen, zo tonen wetenschappers nu aan in experimenten met ratten. Het is een kwestie van de missende of kapotte cellen vervangen.
WIST U DAT…
Methode
De onderzoekers haalden wat neurale stamcellen uit de ratten en stelden ze bloot aan het menselijke proteïne Wnt3a. Dit proteïne activeert normaalgesproken de aanmaak van insuline. Ook werd er een antilichaam toegevoegd dat ervoor zorgde dat de productie van insuline niet zou worden afgeremd. Vervolgens bouwden de wetenschappers een soort velletjes waarin de stamcellen opgingen. Die cellen werden op de alvleesklier gelegd. Binnen een week was er resultaat te zien: de ratten produceerden evenveel insuline als de gezonde ratten en hun bloedglucosespiegel was normaal. Na negentien weken verwijderden de onderzoekers de geplaatste cellen weer. Onmiddellijk kregen de ratten weer diabetes, zo is binnenkort in het blad EMBO Molecular Medicine te lezen.
Geen afstoting
Het mooie van deze methode is dat er gebruik gemaakt kan worden van eigen cellen, waardoor de kans op afstoting kleiner is. Maar wat echt bijzonder is aan deze studie is dat de onderzoekers stamcellen kunnen omzetten in insuline producerende cellen zonder dat daar genetische manipulatie voor nodig is. Daardoor kan de methode wellicht ook sneller op mensen worden getest.
Nader onderzoek moet aantonen of de methode ook voor mensen met diabetes hoop biedt.