Eigen Facebook-profiel bekijken geeft uw ego een boost

facebooklike

Die alledaagse kleine tegenslagen hoeven niet meer ons ego te schaden. We kunnen gemakkelijk ons ego weer opkrikken door even onze eigen online profielen te bekijken. Volgens nieuw onderzoek zoeken we hier onbewust onze dagelijkse zelfbevestiging.

Online pronken we op onze profielen met foto’s, bereikte doelen in ons leven en meest geliefde relaties. Door onszelf goedgekeurde info dat op het net een positief beeld geeft van onszelf. Komt u een uitdaging of tegenslag tegen? Dan zoekt u onbewust een manier om uw eigenwaarde weer op te krikken: u kijkt op uw eigen Facebookprofiel.

Op zoek naar egoboosters
Normaalgesproken wordt er gedacht dat Facebook de eigenwaarde negatief beïnvloedt. Nieuw onderzoek toont echter dat facebooken psychologisch gezien een zinvolle activiteit is. “Het geeft op relatief diep niveau een gevoel van welzijn,” zegt Jeff Hancock, medeauteur van het paper in Personality and Social Psychology Bulletin . “Mensen hebben een fundamentele behoefte om zichzelf als waardevol, waardig en goed te zien en ze gaan op zoek naar informatie die hun ego een boost geeft,” legt Hancocks collega Catalina Toma uit.

Het onderzoek
Om erachter te komen of mensen dit op Facebook zoeken, zetten zij twee experimenten op. Bij het eerste experiment dienden 88 studenten een korte toespraak te houden. Al wachtende op feedback mochten zij op hun eigen Facebookprofiel of dat van een ander een kijkje nemen. Vervolgens kregen zij allemaal negatieve feedback. Zij mochten zelf vertellen wat ze van de feedback vonden. Deelnemers die op hun eigen Facebookprofiel keken, reageerden minder verdedigend dan deelnemers die op het profiel van iemand anders hadden gekeken. In het tweede experiment kregen deelnemers eerst positieve of negatieve feedback. Ze mochten hierna op hun eigen Facebookprofiel kijken of een andere website bezoeken zoals een nieuwssite of YouTube. Deelnemers die negatieve feedback kregen, kozen vaker voor hun Facebookprofiel dan de ontvangers van positieve feedback.

WIST U DAT…

…U door een close-up foto van uzelf door anderen gezien kunt worden als minder aantrekkelijk en betrouwbaar?

Betekenisvolle relaties
Het lijkt dus dat mensen onbewust hun profiel bezoeken om hun ego te verhogen wanneer dit bedreigd wordt. Het profiel herinnert hen aan hun betekenisvolle relaties. “Voor de meerderheid van de mensen zijn betekenisvolle persoonlijke relaties het meest zelfbevestigende aspect van hun leven,” zegt Toma. “Dat is het sterkste punt van Facebook: het visualiseert die relaties gemakkelijk en opvallend.”

Compenseren
Net zoals de tegenslagen en uitdagingen alledaags zijn, is er ook een alledaagse mogelijkheid om deze te compenseren, vertelt Hancock. Facebook kan deze ‘schade’ aan uw ego herstellen en gebruikers zoeken actief naar deze pleister op de wond. “Als een bijna altijd aanwezige bron van zelfbevestiging, lijkt Facebook een nuttig instrument om mensen van eigenwaarde en zelf-integriteit te voorzien.”

Wie kunnen allemaal geholpen worden door Facebook? De onderzoekers geven voorbeelden van iemand die net gescheiden is, een student die zich zorgen maakt om een toets of jongeren die weerstand moeten bieden tegen roken. Zij kunnen geruststelling en troost vinden door hun eigen profiel te bekijken.

Bronmateriaal

" Like It? We Love It! Facebook Assures Us We're Good Enough" – Cornell University (via Sciencedaily.com).
" Facebook users browse their own profiles to boost egos" – University of Wisconsin-Madison.
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door birgerking (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd