EHEC: welk voedsel moet u nu mijden?

Eerst waren het de komkommers. Toen tomaten. Toen weer taugé. Maar is dat gespeculeer een reden om groente en fruit links te laten liggen?

De EHEC-bacterie leidt tot een voedselvergiftiging die op zijn beurt weer kan leiden tot nierproblemen en uiteindelijk zelfs de dood tot gevolg kan hebben. In eerste instantie lieten mensen de komkommer dan ook graag links liggen. En later moest ook de tomaat eraan geloven. Maar hoe langer het duurt om de bron van de besmetting te vinden, hoe meer groenten het stempel ‘gevaarlijk’ opgedrukt krijgen. En des te meer verwarring er ontstaat over wat nu ‘goed’ en ‘slecht’ is.

Vlees
Er zijn voor zover bekend 31 virussen, bacteriën en ziekteverwekkers die ons door middel van voedsel ziek kunnen maken. De meeste besmettingen vinden nog altijd plaats doordat vlees of eieren te kort verwarmd worden.

WIST U DAT…

Meloenen
Fruit en groente kunnen ook een bron van besmetting zijn. Maar lang niet elke variant is daar even vatbaar voor. Zo kan elke vorm van fruit en groente besmet raken met E. coli of Salmonella, maar blijken bepaalde varianten extra vatbaar te zijn. Bijvoorbeeld: tomaten, meloenen, bladgroente en de jalapeño (een chilipeper).

Maar is dat genoeg reden om groenten en fruit links te laten liggen? Experts benadrukken dat het verstandig is om voedselvergiftigingen serieus te nemen. Maar tegelijkertijd is het ook goed om de situatie te relativeren. Het mijden van groente en fruit kan namelijk wel eens gevaarlijker zijn dan de voedselvergiftiging zelf. Zonder de vitamines liggen namelijk weer (ernstigere) ziektes op de loer die veel vaker voorkomen dan een voedselvergiftiging.

Bovenstaande foto is gemaakt door een medewerker van Themeetingplacenorth.co.uk (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd