‘Egyptische schoonheid had wrat op voorhoofd’

Koningin Tiye was de grootmoeder van Toetanchamon en is de boeken ingegaan als een ongelooflijke schoonheid. Wetenschappers hebben nu echter toch een klein ‘schoonheidsfoutje’ ontdekt: een weinig aantrekkelijke wrat op het voorhoofd van de koningin.

Vorig jaar werd de mummie KV35EL officieel geïdentificeerd als zijnde koningin Tiye. Ze was de dochter van Yuya en Thuya, getrouwd met Amenhotep III en moeder van Achnaton, de vader van Toetanchamon.

Krullen
De mummie is een opvallende verschijning met krullend, rood haar tot op de schouders. Ook beelden uit de tijd van Tiye wijzen erop dat ze een mooie vrouw moet zijn geweest. Haar man beschreef haar ooit als “De vrouw (…) die het paleis vult met haar schoonheid.”

WIST U DAT…

…de oude Egyptenaren ook al protheses hadden?

Platte wrat
Maar onderzoeker Mercedes González ontdekte iets opvallends toen ze de mummie in het museum van Caïro bestudeerde. Ze ontdekte een stukje ‘extra huid’ op het voorhoofd. Dat wijst erop dat hier ooit een platte wrat zat. De wrat is waarschijnlijk het gevolg van HPV (Humaan Papilloma Virus). De wratten verschijnen vaak op het gezicht, in de nek of op de handen. Ze kunnen geen kwaad. De ontdekking van de wrat is bijzonder: nog nooit is zoiets op het gezicht van een oude Egyptische mummie aangetroffen.

Andere wetenschappers zijn iets voorzichtiger en benadrukken dat wat op een wrat lijkt ook iets anders zou kunnen zijn. Een goedaardige tumor bijvoorbeeld. Een nader onderzoek moet meer duidelijkheid verschaffen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd