Egyptenaren mummificeerden hun snacks soms beter dan de doden

vleesmummie

Rijke dode Egyptenaren kregen van alles mee in hun graf. Waaronder lekkere lapjes vlees die zorgvuldig gemummificeerd werden. Voor het eerst hebben onderzoekers dat gebalsemde en gemummificeerde vlees nu onderzocht. En het vlees blijkt in sommige gevallen nog beter te zijn behandeld dan de menselijke mummies zelf.

Dat schrijven onderzoekers van de universiteit van Bristol en Amerikaanse universiteit in Caïro in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences. Ze baseren hun conclusies op een analyse van stukjes vlees die vele jaren geleden bereid werden en – om ze langdurig te behouden – direct gemummificeerd werden.

Balsems
“Er is weinig bekend over de manier waarop deze stukjes vlees behandeld werden,” zo schrijven de onderzoekers. Zo weten we bijvoorbeeld niet of er balsems gebruikt werden. “En als die gebruikt werden: hoe verhielden die zich dan tot de balsems die gebruikt werden om menselijke en dierlijke mummies te balsemen?”

In een doosje

Het vlees werd eerst bereid, daarna gemummificeerd. Vervolgens werd het in een doosje gestopt (zie ook de afbeelding bovenaan dit artikel).

Vet
Het nieuwe onderzoek levert heel wat nieuwe inzichten op. Zo blijkt dat de stukjes vlees op heel verschillende manieren op hun plekje in het graf werden voorbereid. Soms werden de stukjes vlees simpelweg gedroogd en in lappen gewikkeld. Maar soms werden ze ook gebalsemd met een balsem op basis van dierlijk vet.

Eén van de meest opvallendste stukjes vlees is echter een stukje rundvlees dat aangetroffen werd in het graf van een rijke Egyptische zakenman en zijn vrouw. Het stukje rundvlees was gebalsemd met een mix van vet of olie, bijenwas en pistachehars. Dat laatste was een luxeproduct in het oude Egypte en maakt de balsem geavanceerder en luxer dan de balsems die doorgaans gebruikt werden om rijke Egyptenaren zelf mee te balsemen.

Bronmateriaal

"Organic chemistry of balms used in the preparation of pharaonic meat mummies" - PNAS.org
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig uit Proceedings of the National Academy of Sciences.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd