Egypte wil Nefertiti terug

 GESCHIEDENIS  De Egyptenaren willen het borstbeeld van koningin Nefertiti terug. Het beeld is nu in bezit van de Duitsers. Maar uit een onderzoek van een Berlijns museum blijkt dat Nefertiti op onethische wijze uit Egypte is gehaald. Genoeg reden voor de Egyptenaren om het beeld terug te eisen. Maar of de Duitsers dat zomaar laten gebeuren?

Uit het onderzoek blijkt dat de vinder van het beeld – Ludwig Borchardt – Nefertiti als onbelangrijke vondst afdeed om het kunstwerk mee te kunnen nemen naar Berlijn. Het beeld van Nefertiti trekt jaarlijks vele bezoekers. Vanzelfsprekend zien de Egyptenaren die liever naar Egypte dan naar Duitsland afreizen. Toch is het onzeker of de Egyptenaren hun zin krijgen. Op 18 december liet de Prussian Cultural Heritage Foundation nog weten dat er geen onderhandelingen tussen de Duitsers en Egyptenaren bezig waren en dat documenten bewezen dat de Duitsers de rechtmatige eigenaars waren.

De Egyptische Zahi Hawass is chef van de antiquiteiten in Egypte en zal het meningsverschil – indien nodig – op de spits drijven. Hij wil de National Committee for the Return of Stolen Artifacts inschakelen. ‘Ik ben altijd optimistisch,” laat hij weten. “Ik vraag altijd of kunstwerken hierheen kunnen komen en dat gebeurt ook altijd.”

Het borstbeeld van Nefertiti werd in 1912 in Tell el-Amarna gevonden en een jaar later naar Duitsland verscheept.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd