Effectieve recycling: wegen van plastic

 BIOLOGIE  Het Indiase bedrijf K.K. Plastic Waste Management heeft de oplossing voor het milieuvervuilende afval dat plastic heet. Recycling is het toverwoord. De directie, bestaande uit de broers Ahmed en Rasool Khan, geeft daar echter wel een heel verrassende draai aan! De heren bouwen wegen van plastic.

Het bedrijf verzamelt zoveel mogelijk plastic en versnippert het vervolgens. De snippers worden met asfalt gemengd en een stevige weg is geboren. Volgens de broeders Khan zijn de plastic wegen beter dan de traditionele exemplaren. Zo kan de weg een moesson aan en ontstaan er minder snel gaten in het wegdek. Wetenschappers beamen dat. Plastic zorgt ervoor dat de wegen bij nat weer niet zo snel verslechteren.

Het idee om plastic op deze manier opnieuw te gebruiken, ontstond zo’n tien jaar geleden. “Elke dag ontstaat er 10.000 ton aan plastic afval, hoeveel daarvan kun je in de grond stoppen?” vraagt Ahmed Khan zich hardop af. “Daar degenereert het en vormt het uiteindelijk een probleem, dus dit is de beste oplossing.”

Inmiddels hebben de broeders Khan zo’n 1400 kilometer weg aangelegd en menen – met een beetje steun van de overheid – het gehele land van plastic afval te kunnen ontdoen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd