Eeuwig leven? Koop een ‘brain freeze’!

  “Ik wil nooit sterven, het past niet bij me”, zegt Innokenty Osadchy. Gelukkig kan de 35 jaar oude Russiche investeerder de dood – volgens eigen zeggen – ‘ontlopen’. Hij is bereid om een klein fortuin te betalen om zijn hersenen te bevriezen. Wanneer toekomstige technologie het mogelijk maakt om hersenen in een nieuw lichaam te transplanteren, wordt de zakenman tot leven gewekt.

  “Waarom moet ik over een paar decennia dood? Ik zie daar de logica niet van in”, zegt Osadchy tegen persbureau AFP. “Het is geen nieuw leven, het is de voortgang van mijn leven in een ander lichaam. Ik wil gewoon niet dood. Niet over een jaar, en ook niet over een miljoen jaar.”

  Osadchy is één van de klanten van het Russische cryonistische bedrijf KrioRus. “We weten dat de persoonlijkheid in de hersenen wordt opgeslagen”, zegt Danila Medvedev van KrioRus. “Als een lichaam oud is, waarom moeten we het dan nog bewaren? Het is goedkoper en veiliger om alleen de hersenen te bevriezen.”

  Resurrectie
  Cryonisme, het bevriezen van mensen in de hoop op toekomstige resurrectie, is in veel landen verboden. Toch heeft KrioRus acht menselijke hoofden en vier volledige lichamen opgeslagen in metalen vaten met vloeibare stikstof. “Je hebt een hart nodig om de personen weer tot leven wekken”, zegt Medvedev. “Een persoon wordt in de toekomst door een combinatie van medicijnen en nanochirurgie weer tot leven gewekt.”

  Sinds de oprichting in 2005 bouwt KrioRus nieuwe vaten. Op dit moment zijn de vaten klaar van dertig klanten, zoals Osadchy. Wanneer iemand sterft, wordt de desbetreffende persoon direct in een metalen vat opgeslagen.

  Bizar verhaal
  Er gaat één bizar verhaal rond over een klant van KrioRus: Lidia Ivanova. Zij was één van de eerste klanten van KrioRus, maar stierf voordat het bedrijf bestond. Ivanova’s kleinzoon gebruikte droogijs om de hersenen van Lidia acht maanden gekoeld in zijn appartement te houden. Daarna was het metalen vat pas klaar.

  Kosten
  Cryonisme kost bij KrioRus 10.000 dollar voor een ‘brain freeze’. Het hele lichaam bewaren? Dan zijn de kosten drie keer zo hoog.

  Kritiek
  Wetenschappers van het Cryobiologie instituut in Oekraïne vinden de mensen van KrioRus oplichters. “Ze frauderen mensen en pakken hun geld af”, zegt Valentin Grishenko, directeur van het instituut. “Als u uw lichaam bevriest, dan is het na bevriezing niet meer tot leven te wekken. We kunnen geen organen bevriezen en bewaren; alleen cellen.”

  Hoop
  Medvedev denkt dat KrioRus een belangrijke strohalm is voor mensen. “De dood maakt mensen gek van verdriet”, zegt hij. “Met cryonisme hebben ze iets dat ze kan helpen om rust te vinden. De zekerheid van sterven verdwijnt, en dat is belangrijk.”

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd