De Peruaanse regering heeft bekendgemaakt tombes te hebben gevonden in de Cuzco-regio, waar later de Inca’s zouden heersen. De ontdekking kan onze kijk op de totstandkoming van het machtige Inca-rijk veranderen. De tombes zijn afkomstig uit de Wari-cultuur, een beschaving die tussen het jaar 700 en 1200 – ruim twee eeuwen voor de Inca’s – in de Andes floreerde.
De wetenschappers vonden diverse voorwerpen in de tombes. Onder meer een zilveren borstplaat, een masker, gouden armbanden en houten wandelstokken die met zilver bedekt waren. Het is het eerste bewijs dat de Wari in de jungle leefden en toont aan dat de Wari het gebied veel eerder dan de Inca’s enterden.
Geïnspireerd?
De minister van Cultuur, Peru Ossio is in zijn nopjes met de vondst en zei op een lokale radiozender: “Het is goed mogelijk dat de Inca’s geïnspireerd werden door de Wari-cultuur, wat hen in staat zou hebben gesteld om een eigen compleet politiek systeem te ontwikkelen.”
WIST U DAT…
Machu Picchu
“Dit is de belangrijkste ontdekking sinds jaren,” meent expert Juan Garcia. “Misschien nog wel belangrijker dan Machu Picchu zelf.” Machu Picchu werd zo’n honderd jaar geleden ontdekt en trekt ieder jaar ruim 500.000 toeristen. De stad werd gebouwd door de Inca’s, die tussen 1400 en 1532 een enorm rijk stichtten dat pas na de komst van de Spaanse bezetters ineenstortte.
Zo’n belangrijke ontdekking als deze proeft natuurlijk naar meer. Archeologen hopen dan ook in de omgeving van de tombes een hele stad te vinden. Zelfs de naam Paititi is al gevallen. Volgens legendes zou deze mysterieuze, verlaten stad vol met goud en juwelen liggen.