Eetbare verpakkingen komen eraan

In de toekomst eet u als het aan Engelse onderzoekers ligt niet alleen voedsel, maar ook de verpakking die eromheen zit.

Onderzoeker David Edwards liet zich voor zo’n eetbare verpakking inspireren door de natuur. In de natuur zit voedsel ook heel vaak in een eetbare of in ieder geval organische verpakking. Denk bijvoorbeeld aan de schil van een appel. Of het velletje van de druif. “Het idee was om een fles te bedenken die gebaseerd was op de manier waarop de natuur flessen maakt,” vertelt Edwards in het blad The Harvard Crimson, een uitgave van Harvard University, de universiteit waar Edwards aan verbonden is.

WikiCells
Dat leidde tot WikiCells: een eetbaar membraan waar voedsel in gestopt kan worden. WikiCells bestaat uit deeltjes van voedsel en afbreekbaar plastic. De verpakking kan met de inhoud gegeten worden. Of de (biologisch afbreekbare schil) kan er af worden gehaald en met een schoon geweten vervolgens op de composthoop worden gegooid.

WIST U DAT…

…wetenschappers onlangs een geluidsversterker voor eten hebben ontwikkeld?

Experimenten
De onderzoekers hebben al verschillende varianten van WikiCells gemaakt. Bijvoorbeeld een gazpachosoep met daaromheen het membraan van een tomaat. En een membraan van een sinaasappel met daarin sinaasappelsap. De schil kan vrijwel elke smaak krijgen. “Er is een oneindig aantal mogelijkheden,” concludeert Edwards.

Hoe nu verder?
Er wordt nog volop aan WikiCells gewerkt en de uitvinding is ook zeker nog niet klaar voor de markt. Maar als het aan Edwards ligt, duurt het toch niet heel lang meer voordat het publiek met WikiCells kennis kan maken. Op korte termijn kan WikiCells onder meer in restaurants worden teruggevonden en daarna misschien zelfs in supermarkten. En daar houdt het niet op. Edwards wil namelijk het liefst een machine ontwikkelen waarmee mensen zelf hun WikiCells kunnen maken.

Dat de eetbare verpakkingen tal van voordelen hebben, zal u niet ontgaan zijn. Zo kan het zomaar een oplossing zijn voor de enorme hoop afval die we nu met z’n allen produceren.

Bronmateriaal

"WikiCells: Food Packaging You Can Eat" - Thecrimson.com
"WikiCells: Bottles That We Eat" - Harvard.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Ian Turton (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd