Handig! Eetbare sixpackring voorkomt milieuproblemen

Veel plastic sixpackringen komen in het water terecht, waar ze verorberd worden door allerlei zeedieren. Het bedrijf Saltwater Brewery komt met een geniale oplossing: eetbare sixpackringen.

Schildpad 'Peanut'
Schildpad ‘Peanut’
Plastic vormt een grote bedreiging voor zeedieren en het milieu. Dit geldt vooral voor sixpackringen, waar dieren in vast kunnen zitten. In 1993 vonden mensen een bijzondere schildpad, die liefkozend ‘Pinda’ werd genoemd. Waarom? Het dier kwam op jonge leeftijd vast te zitten in een sixpackring, waarna het schild eromheen groeide en de pindavorm ontstond. Zielig!

Saltwater Brewery – een brouwerij uit de Amerikaanse staat Florida – wil het anders doen en besloot om eetbare sixpackringen te ontwikkelen. Deze sixpackringen zijn ontwikkeld om dieren mee te voeden. Het biologisch afbreekbare ‘plastic’ is gemaakt van de bijproducten van de brouwerij, zoals tarwe en gerst. “Als niemand de sixpackringen opeet, dan lossen ze vanzelf”, vertelt Nathaniel Scharping van de brouwerij.

In april produceerde het bedrijf 500 biologische afbreekbare sixpackringen. Dit experiment beviel zo goed, dat er nu plannen zijn om alle plastic sixpackringen te vervangen door biologisch afbreekbare exemplaren. Saltwater Brewery produceert 400.000 blikjes per maand, dus dat klinkt positief.

Jammer genoeg onthult Saltwater Brewery niet hoe de sixpackringen exact gemaakt worden en of ze ook sterker zijn dan plastic sixpackringen. Wel is de productie van de milieuvriendelijke variant duurder dan van de plastic ringen. Uiteindelijk zal de consument meer moeten betalen voor zes blikjes. Toch verwacht de brouwerij dat de kosten in de toekomst zullen dalen, zeker wanneer grotere brouwerijen meehelpen om het productieproces nog efficiënter te maken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd