Onderzoekers komen met een eetbare condensator die af kan rekenen met een bacterie als E. coli of een camera in je lijf van stroom kan voorzien.
Voedsel zoals actieve kool, zeewier, kaas, gelatine en barbecuesaus kan elektriciteit opslaan en geleiden. Combineer die voedingsmiddelen en er ontstaat een supercondensator: een elektrische component die elektrische energie tijdelijk op kan slaan. “We weten dat het mogelijk is om apparaten te maken van voedsel,” vertelt onderzoeker Hanqing Jiang. En dat is exact wat Jang en collega’s nu hebben gedaan.
Bacteriën doden
De resulterende condensator – die een beetje smaakt als kaas – is in staat om de bacterie E. coli te doden. “We proberen nu ook andere bacteriën te doden,” vertelt Jiang. Daarnaast hebben de onderzoekers aangetoond dat hun eetbare condensator in staat is om een camera in de maag van stroom te voorzien. Dat suggereert dat de condensator in de toekomst de vervelende endoscopie overbodig kan maken.
Afbreekbaar
Het is niet voor het eerst dat onderzoekers met elektronica komen die je door kunt slikken. Maar eerdere elektronische apparaten voor in het lichaam hadden de nodige beperkingen. “Ze zijn niet afbreekbaar,” vertelt Jiang. Het apparaatje waar Jiang en collega’s nu met komen, rekent met een aantal beperkingen van eerdere elektronische apparaatjes voor in het lichaam af. Zo is het apparaatje van Jiang bijvoorbeeld volledig afbreekbaar, hoeft het niet met een operatie in het lichaam te worden getransplanteerd en bevat het geen giftige stoffen die nare bijwerkingen kunnen hebben zoals maagpijn en misselijkheid.
Het eerste prototype maakten Jiang en zijn collega’s met de hand. Maar in de toekomst zullen 3D-printers die klus overnemen. Ook zullen toekomstige prototypes naar verwachting veel kleiner en dus gemakkelijker door te slikken zijn.