Eerste zuidelijke Tyrannosaurus ontdekt

Leefden Tyrannosauriërs alleen op het noordelijk halfrond? Nee, beweren wetenschappers uit Cambridge, Londen en Melbourne. Zij hebben het eerste bewijs gevonden dat de Tyrannosaurus ooit leefde op een zuidelijk continent. Zij vonden een heupbot van een voorouder van de Tyrannosaurus rex in Australië.

De vondst werpt nieuw licht op de evolutionaire geschiedenis van deze groep dinosauriërs. Ook roept de vondst vragen op, zoals waarom deze soort tyrannosaurus niet evolueerde tot gigantische roofdieren, zoals de Tyrannosaurus rex in het noorden.

“Het bot is zeker van een Tyrannosaurus”, vertelt Dr. Roger Benson van de universiteit van Cambridge. Hij identificeerde het bot. “Deze groep dinosauriërs heeft namelijk zeer typerende heupbotten.”

Sommige wetenschappers dachten dat er geen Tyrannosauriërs leefden op het zuidelijk halfrond. Tot nu. “Deze vondst is erg belangrijk, omdat wetenschappers tot nu toe alleen maar fossielen van deze soort vonden op het noordelijk halfrond”, vertelt Benson. “We hebben slechts één bot gevonden, maar dit is al genoeg om aan te nemen dat kleine Tyrannosauriërs 110 miljoen jaar geleden op veel verschillende plaatsen voorkwamen.”

Toen de kleine Tyrannosaurus leefde, waren de continenten Zuid-Amerika, Antarctica, Afrika en Australië aan elkaar geplakt. De continenten waren echter al wel gescheiden van de noordelijke continenten.

En waarom ontwikkelde deze Tyrannosaurus zich niet zoals de noordelijke reus: de Tyrannosaurus rex? “Het is nog te vroeg om deze vraag te beantwoorden”, vertelt Dr. Benson. “Dit hangt van verschillende factoren af. We kunnen de vragen pas beantwoorden als er meer ontdekkingen worden gedaan.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd