Eerste vuilniswagen voor in de ruimte in 2018 de lucht in

cleanspaceone

Opgeruimd staat netjes! Dat is het motto van de CleanSpace One-satelliet die Zwitserse wetenschappers ontwikkeld hebben. De satelliet verzamelt en vernietigt ruimteafval. Klinkt als een goed plan. En dat plan wordt werkelijkheid, zo kondigen de onderzoekers aan. Ze hebben een bedrijf gevonden dat de satelliet in 2018 voor ze kan lanceren.

Begin 2012 presenteerden onderzoekers van de École Polytechnique Fédérale de Lausanne hun CleanSpace One: een satelliet met een grijparm die ruimteafval vastpakt en vervolgens terugkeert naar de aarde om samen met het afval in de atmosfeer te verbranden (zie de afbeelding hieronder). En bijna twee jaar later kunnen de onderzoekers aankondigen dat de satelliet binnenkort daadwerkelijk het luchtruim gaat kiezen.

Afbeelding: Pascal Coderay / EPFL.
Afbeelding: Pascal Coderay / EPFL.

Lancering
EPFL en Swiss Space Systems (S3) hebben hun krachten namelijk gebundeld. EPFL bouwt de satelliet, S3 gaat deze lanceren. Zoals het er nu naar uitziet gaat dat laatste in 2018 gebeuren.

WIST U DAT…

…het meeste ruimteafval van Chinese makelij is?

Drie fasen
De lancering van CleanSpace One bestaat uit drie fasen (en is dankzij die drie fasen ongeveer vier keer goedkoper dan een normale lancering). Een vliegtuig brengt een shuttle op kruishoogte, waarna de shuttle zich losmaakt van het vliegtuig en op eigen kracht tot een hoogte van 80 kilometer klimt. Daar stoot het een ruimtevaartuig uit dat weer naar 700 kilometer hoogte vliegt en de satelliet daar uit laat stappen. Eenmaal daar aangekomen, gaat de satelliet op jacht naar een oud Zwitsers nanosatellietje. Zodra de satelliet het ruimteafval in het vizier heeft, is het de kunst om het object te grijpen en vervolgens in de atmosfeer te laten verbranden.

De lancering in 2018 is een demonstratie: wetenschappers willen daarmee aantonen dat CleanSpace One werkt. Als de missie goed verloopt, zullen deze opruimerige satellieten ruimteafval vanaf 2020 stelselmatig gaan verwijderen. En dat is geen overbodige luxe: de baan rondom de aarde wemelt van het afval en dat afval vormt een gevaar voor (toekomstige) ruimtemissies. Het is dus van groot belang dat het afval opgeruimd wordt.

Bronmateriaal

"Orbital Cleanup Satellite to be Launched in Partnership with S3" - EPFL.ch
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door EPFL.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd