Eerste vrouwelijke Chinese astronaut morgen de lucht in

Zaterdag lanceert China de ruimtecapsule Shenzhou-9. Vandaag presenteerde het land de bemanning: twee mannen en een vrouw. Het is voor het eerst dat een Chinese dame de ruimte ingaat.

Afgelopen maandag werd al duidelijk dat China niet lang meer zou wachten met het lanceren van Shenzhou-9. En nu is dan ook de datum bekend: de sonde gaat morgen de lucht in. Aan boord bevinden zich drie astronauten: Jing Haipeng, Liu Wang en Liu Yang.

Naar het lab
De drie brengen in hun ruimtecapsule een bezoek aan Tiangong-1: een ruimtelab dat China vorig jaar al in de ruimte bracht. Het is voor het eerst dat een bemande sonde het lab bezoekt. Wel koppelde een onbemande capsule zich vorig jaar al aan het lab.

Vrouw
Maar dat is niet de enige primeur. Het zal ook de eerste vlucht worden waarbij een vrouwelijke Chinese astronaut de ruimte in gaat. “Ik ben het moederland en de mensen dankbaar,” zo vertelt de astronaute, Liu Yang aan Xinhua, het Chinese staatspersbureau. “Ik voel me vereerd dat ik namens honderden miljoenen vrouwelijke Chinese burgers de ruimte in mag.”

De vlucht is heel belangrijk voor China. Als deze succesvol verloopt, is het land weer een stapje dichter bij een eigen ruimtestation gekomen. Het land wil tegen 2020 een eigen ruimtestation hebben dat ietsje kleiner zal worden dan het ISS. Om dat ruimtestation te kunnen bouwen wordt er volop geoefend met Tiagong-1. Zo worden er bemande en onbemande capsules aan het lab gekoppeld. Over enkele jaren worden Tiangong-2 en Tiangong-3 in de ruimte gebracht. Deze vormen de basis van het te bouwen ruimtestation.

Bronmateriaal

"China's first female astronaut meets media" - Xinhuanet.com
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door China Manned Space Engineering Office (via Space.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd