Eerste video van Sundalandse nevelpanter

Wetenschappers in Maleisië hebben videobeelden gemaakt van de Sundalandse nevelpanter, één van de zeldzaamste katten ter wereld. Wetenschappers ontdekten drie jaar geleden dat de Sundalandse nevelpanter geen gewone nevelpanter is, maar een eigen soort. Het dier leeft op Borneo en Sumatra.

In 2007 vergeleken biologen de kleuren en patronen van nevelpanters in verschillende gebieden met elkaar. Zij kwamen erachter dat deze markeringen aanzienlijk verschilden. Nevelpanters op Borneo en Sumatra zijn over het algemeen donkerder en hebben kleinere markeringen dan nevelpanters in Zuidoost-Azie. De nevelpanters op Borneo en Sumatra werden ondergebracht in een nieuwe subsoort: de Sundalandse nevelpanter.

Op het Maleisische deel van Borneo plaatsten wetenschappers camera’s in de hoop een glimp op te vangen van zeldzame katachtigen. Tijdens één van de observaties kwamen zij een Sundalandse nevelpanter tegen.

“De ontdekking was een verrassing”, vertelt Andres Wilting van het Leibniz Instituut in Berlijn. “De eerste elf maanden kwamen we geen enkele nevelpanter tegen. Het was dan ook een verrassing toen we een exemplaar tegenkwamen.” Het dier was niet bang voor het licht of de geluiden van de auto van de wetenschappers. “Vijf minuten lang liep het beest om onze auto heen. Dit is raar, want de meeste andere katachtigen rennen snel weg.”

Het filmpje van de Sundalandse nevelpanter is te zien op de website van BBC.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd