Eerste VEGA-raket vandaag de lucht in

  VEGA, de nieuwe draagraket van ESA gaat vandaag voor het eerst de lucht in. En dat kunt u live volgen!

  De draagraket is ontwikkeld door de Europese ruimtevaartorganisatie. En ook Nederland heeft een belangrijke bijdrage geleverd. Zo is het aan de Nederlanders te danken dat de motoren van de drie trappen van Vega straks ontvlammen. De ontstekers zijn namelijk ontwikkeld door een Brabants bedrijf. Een bedrijf uit Leiden maakte de tussentrap en een Delfts bedrijf werkte mee aan de ontwikkeling van de Cubesats: de microsatellieten die deel uitmaken van de eerste lading van VEGA.

  Raket
  Met VEGA is ESA nu in staat om satellieten van 300 tot 2000 kilo zelfstandig te lanceren. VEGA zal vooral worden gebruikt om wetenschappelijke satellieten in een baan om de aarde te brengen. Wat deze raket zo bijzonder maakt, is dat deze klein is en toch in staat is om meerdere satellieten tegelijkertijd in de lucht te brengen.

  Het verloop van de vlucht. Afbeelding: ESA.

  Bijzonder
  Vandaag vindt dus de allereerste vlucht van VEGA plaats. Een bijzonder moment dat hier vanaf 10.40 uur live door ESA wordt uitgezonden. Naar verwachting vertrekt VEGA om 11.00 uur. De draagraket brengt tijdens de eerste vlucht in totaal negen satellieten weg, waaronder dus enkele microsatellieten.

  Met deze vlucht wil ESA aantonen dat VEGA klaar is om aan het werk te gaan. VEGA wordt vanuit Frans-Guyana gelanceerd. De vlucht van de raket duurt 81 minuten.

  UPDATE: De VEGA-raket is met succes gelanceerd. De lancering verliep vlekkeloos. Net als het in een baan rondom de aarde brengen van de satellieten. “Het is een grootse dag voor ESA,” laat Jean-Jacques Dordain namens ESA weten. “Dit is een trots moment voor Europa en de ongeveer 1000 individuen die aan het ontwikkelen van dit meest moderne en meest competitieve lanceersysteem voor kleine satellieten hebben meegewerkt,” voegt Antonio Fabrizi, ook van ESA, daaraan toe.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd