Eerste stier gekloond voor stierenvechten

Wetenschappers in Spanje hebben voor het eerst een stier gekloond, die mee gaat doen aan stierenvechten. Ze hopen dat de stier net zo woest wordt als zijn vader. Het klonen van stieren voor stierenvechten betekent dat een nieuwe versie van hetzelfde dier keer op keer opnieuw kan vechten. En keer op keer sterft.

Het kalfje weegt 24 kilo en heet ‘Got’, wat ‘glas’ betekent in het Valenciaans. Got is dinsdag geboren. Volgens projectleider Vicente Torrent duurde het drie jaar om een stier succesvol te klonen.

De jonge stier is ontstaan door kerntransplantatie. Daarbij wordt de kern van een volwassen cel van de genetische vader ingebracht in een ontkernde eicel, die vervolgens wordt ingebracht in de baarmoeder van een draagmoeder. Op deze manier is de voortplanting via geslachtscellen omzeild. Al het erfelijke materiaal van de kloon is afkomstig van één ouder. Het kloonschaap Dolly is op dezelfde manier ontstaan.

Projectleider Torrent denkt dat het resultaat een stap vooruit is in de richting van een ‘weefselbank’ om bedreigde diersoorten te redden. Er bestaan al genenbanken in verschillende landen, alleen hebben deze banken slechts alleen ingevroren sperma van verschillende dieren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd