Eerste sterrenregen van 2013 komt er al weer aan!

meteoor

Het nieuwe jaar is nog maar amper begonnen en het is al weer zo ver: de eerste meteorenzwerm van 2013 dient zich aan. U kunt ‘m – bij helder weer – vanavond en morgenavond bewonderen. Per uur zijn tientallen vallende sterren zichtbaar.

We hebben het natuurlijk over meteorenzwerm Boötiden (ook wel Quadrantiden genoemd). De zwerm is een jaarlijks terugkerend fenomeen: begin januari zorgt deze elke keer weer voor spektakel. Soms zijn er wel honderd meteoren per uur te zien.

Maanlicht
Of we dit jaar ook zoveel geluk zullen hebben? Waarschijnlijk niet. Ten eerste gooit de maan roet in het eten. Het licht van de maan is vrij helder en kan in de tweede helft van de nacht heel wat meteoren aan het zicht onttrekken. Daarnaast wordt er in ons kikkerlandje weer aardig wat bewolking verwacht, waardoor de kans groot is dat de hele meteorenzwerm aan onze neus voorbij gaat. Maar: moed houden! Wellicht is er tussen de wolkenflarden door toch nog iets te zien.

Streepjes licht
Een meteorenzwerm – soms ook wel sterrenregen genoemd – ontstaat doordat deeltjes die kometen hebben achtergelaten in de atmosfeer van de aarde belanden en daar verbranden. Dat verbrandingsproces is soms goed zichtbaar: we zien een streepje licht.

Welke komeet de Boötiden veroorzaakt, is nog onduidelijk. Wel weten we dat deze donderdag piekt: dan zijn de meeste meteoren per uur te zien. Mocht het weer meezitten en wilt u meteoren gaan spotten? Kleedt u dan warm aan, zoek een plekje met weinig lichtvervuiling op en richt uw vizier op het sterrenbeeld Ossenhoeder. Hier lijken de meteoren namelijk vandaan te komen.

Bronmateriaal

"First meteor shower from 2013" - Spaceweather.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Ed Sweeney (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd