Eerste springende kakkerlak ontdekt

Wetenschappers hebben de eerste springende kakkerlak ontdekt. Het beestje is een pro: het springt zelfs verder dan de sprinkhaan.

De kakkerlak heeft de lange naam Saltoblattella montistabularis gekregen. Voor zover bekend is het de allereerste kakkerlak die kan springen.

Springen

Bekijk de springende kakkerlak hier!

De sprongen van de kakkerlak zijn vergelijkbaar met die van de sprinkhaan. Er is alleen één verschil: de kakkerlak kan verder springen. Het beestje kan met één sprong gemakkelijk 35 centimeter overbruggen. Om dat even in het perspectief te plaatsen: 35 centimeter is vijftig keer de lichaamslengte van de S. montistabularis. De sprinkhaan verbleekt erbij: dit beestje kan met één sprong slechts twintig keer zijn eigen lichaamslengte overbruggen.

Vooralsnog hoeven we niet bang te zijn dat de springende kakkerlak ook in ons landje opduikt. Wetenschappers hebben de kakkerlak tot op heden enkel nabij Kaapstad gesignaleerd. De leefomgeving van het beest verklaart mogelijk waarom deze überhaupt is gaan springen. Het was wellicht de beste manier om zich in de juiste richting door een veld met hoog gras voort te kunnen bewegen.

Foto's: Mike Picker (via Asu.edu).

Bronmateriaal

"Video: Meet 'Leaproach,' the Jumping Cockroach" - Sciencemag.org
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van de site ASU.edu (gemaakt door Mike Picker).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd