Eerste rotskunst ontdekt op Sumatra

gereedschap

Wetenschappers hebben in een grot op Sumatra niet alleen de eerste rotskunst van het eiland, maar ook de resten van maar liefst 66 mensen teruggevonden. De mensen zouden zo’n 3000 jaar geleden zijn gestorven.

“66 is heel vreemd,” stelt onderzoeker Truman Simanjuntak, verwijzend naar de grote hoeveelheid lichamen die in de grot is teruggevonden. “Het betekent dat deze grot intensief bewoond werd en dat mensen de grot gedurende een lange, lange tijd bewoonden.”

De ontdekking is heel belangrijk, zo onderstrepen wetenschappers. De grot kan ons namelijk veel meer vertellen over het leven op het prehistorische Sumatra. In die tijd leefden er in het gebied boeren die de grotten gebruikten om hun doden te begraven en als ‘ateliers’ om gereedschappen te maken.

De komende tijd zullen de onderzoekers gebruiken om hun ontdekkingen te dateren. Ondertussen gaan de opgravingen in de grot verder. “Veel dieper in de grot zijn nog steeds sporen te vinden die erop wijzen dat hier mensen woonden en daar hebben we nog geen opgravingen gedaan. De grot is dus nog heel veelbelovend.”

Bronmateriaal

"Researchers to collaborate on ancient cave discovery" - UOW.edu.au
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd