Wetenschappers weten al lange tijd dat bliksem straling afgeeft. Maar het vastleggen van die straling: dat was een probleem. Geen enkele camera was snel genoeg. Tot nu dan, want het eerste röntgenkiekje van een bliksemschicht is een feit. Uit de foto die Amerikaanse wetenschappers maakten, blijkt dat een bliksem alle röntgenstraling in het onderste topje verzamelt.
Het viel niet mee om de bliksemschicht te vereeuwigen. Bliksem gaat namelijk razendsnel. Even voor de beeldvorming: als iets met de snelheid van een bliksemschicht van de aarde naar de maan zou reizen, zou de trip slechts tien seconden duren!
Camera
Het vervaardigen van een camera die zo’n snel gevaarte vast kan leggen, was dan ook een prestatie op zichzelf. De camera weegt zo’n 680 kilogram en maakte tien miljoen foto’s per seconde.
WIST U DAT…
Opslag
Maar met de vervaardiging van de camera was het ‘probleem’ nog niet opgelost: die beelden moesten ook worden opgeslagen, want anders was het hele experiment zinloos. Om er zeker van te zijn dat er genoeg opslagruimte was, werd de camera zo ingesteld dat de beelden een zeer lage resolutie hadden.
De camera werd tijdens een onweersbui buiten gezet. Met behulp van raketten trokken de wetenschappers een bliksemschicht aan. Aan de raketten zaten draden en deze geleidden de bliksem zo dat deze precies voor de lens van de camera neerdaalde.