Eerste raketvlucht van SpaceShipTwo succesvol verlopen

spaceshiptwo

Ruim twee jaar na de eerste testvlucht van de SpaceShipTwo, heeft het ruimtevaartuig vandaag zijn eerste vuurdoop gekregen. Het ruimteschip moest op eigen kracht vliegen. En met succes! De raketten bleken in staat om de SpaceShipTwo voort te stuwen, waardoor het ruimtevaartuig de geluidsbarrière wist te doorbreken.

De test begon om 7:48 uur lokale tijd (16:48 uur Nederlandse tijd) in de Mojavewoestijn in Californië. Het ruimtevaartuig werd door het moederschip – WhiteKnightTwo – naar een hoogte van ruim 14 kilometer getild. Vervolgens activeerden piloten Mark Stucky en Mike Alsbury de raketmotor, waarna SpaceShipTwo met een snelheid van 1.500 kilometer per uur (Mach 1,2) in zestien seconden naar een hoogte van bijna 17 kilometer klom. Wanneer ruimtetoeristen meegaan met SpaceShipTwo, zal de raketmotor ongeveer 80 seconden gebruikt worden, waardoor het ruimtevaartuig een hoogte van circa 100 kilometer bereikt.

“De eerste raketvlucht (van SpaceShipTwo, red.) is zonder twijfel de meest belangrijke testvlucht tot nu toe vertelt Sir Richard Branson, oprichter van Virgin Galactic. Zijn bedrijf bouwde de SpaceShipTwo. “De deuren zijn geopend. Eind dit jaar gaan we een reis naar de rand van de ruimte maken.”

Veel rijke mensen hebben zich ondertussen ingeschreven voor een vlucht met de SpaceShipTwo. Het prijskaartje: 200.000 dollar. Oorspronkelijk zouden de eerste passagiers in 2011 of 2012 een reis naar de rand van de atmosfeer maken, maar naar verwachting gaat het nog wel een paar jaartjes duren voor het zover is.

Hieronder een video van de bijzondere vlucht.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd