Eerste private ruimteschip naar het ISS

Private organisatie SpaceX gaat doen wat NASA op dit moment even niet kan: naar het internationale ruimtestation!

De Dragon-capsule van SpaceX gaat eind november de lucht in en zou op 7 december van dit jaar bij het ISS moeten arriveren. Een bijzonder moment.

Combinatie
In eerste instantie was het de bedoeling dat de capsule eerst richting het ISS zou vliegen en zich pas tijdens een tweede missie aan het ruimtestation zou koppelen. Maar de eerste testvluchten zijn zo veelbelovend dat SpaceX de twee missies wil gaan combineren. NASA heeft daar nu informeel toestemming voor gegeven.

Filmpje

Bekijk hier de testvlucht die de Dragon-capsule eind vorig jaar maakte.

Russen
Ergens moet het een opluchting voor NASA zijn dat de private organisaties al zover zijn. Nu de spaceshuttle met pensioen is, moet de ruimtevaartorganisatie andere manieren bedenken om het ruimtestation van voorraden en bemanning te voorzien. Op dit moment gaat dat via Russische capsules.

Maar ook als deze missie van SpaceX goed verloopt, is het nog niet vanzelfsprekend dat de private capsule voortaan astronauten en voorraden naar het ISS brengt. Daarvoor moet de capsule eerst nog aan allerlei zware testen van NASA onderworpen worden. Volgens de mensen achter SpaceX vormen die laatste beproevingen geen probleem. Zij beweren dat hun capsule vele malen veiliger is dan de spaceshuttle.

Bronmateriaal

"First private spacecraft set to dock with ISS this year" - Newscientist.com
Foto in dit artikel: NASA / SpaceX.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd