Eerste planten veroorzaakten een ijstijd

De eerste planten hadden een grote invloed op het klimaat. Door het groen koelde de planeet flink af, zo schrijven wetenschappers.

De onderzoekers baseren hun conclusies op experimenten met mos, zo meldt het blad Nature Geoscience. De eerste planten die op land groeiden (ongeveer 470 miljoen jaar geleden), waren namelijk vergelijkbaar met het mos dat vandaag de dag nog op tal van plekken is terug te vinden.

Steen
De wetenschappers verzamelden een aantal stenen en plaatsten deze in een afgesloten ruimte. Op sommige stenen werd mos losgelaten. Andere stenen bleven ‘bloot’. Na drie maanden keken ze hoe het mos de chemische verwering van de stenen had beïnvloed. De planten bleken een flinke impact te hebben.

WIST U DAT…

…de Kleine IJstijd mogelijk veroorzaakt werd door uitbarstende vulkanen?

Verwering
Honderden miljoenen jaren geleden onttrokken planten flink wat mineralen aan gesteenten. Een deel van die stoffen werd door de planten gebruikt, maar een deel ervan belandde uiteindelijk ook in de oceanen, waar algen ervan profiteerden. De algen gedijden prima en zorgden dat er nog meer koolstof uit de atmosfeer werd gehaald. Door al deze ontwikkelingen daalde de temperatuur ongeveer zeven tot acht graden Celsius.

Het onderzoek laat zien dat de invloed van planten op het klimaat enorm is. En nog steeds koelen planten het klimaat, zo benadrukt onderzoeker Tim Lenton in een persbericht. Maar ze kunnen de snelheid waarmee wij het klimaat veranderen niet bijhouden. “Het zou de planten miljoenen jaren kosten om de huidige uitstoot uit de atmosfeer te verwijderen.”

Bronmateriaal

"First plants caused ice ages" - Uea.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Pirex (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd