Bewijs uit oude meren toont aan dat de eerste organismen niet een half miljard, maar een miljard jaar geleden al uit het water klommen.
Het leven ontstond ongeveer 3,8 miljard jaar geleden in de oceanen. Langzaamaan verplaatsten de organismen zich naar het land. De oudste bewijzen van de eerste organismen aan land zijn ongeveer een half miljard jaar oud. Maar dat is aan het veranderen. Wetenschappers hebben nieuw bewijs dat ouder is. Veel ouder.
Onderzoekers bestudeerden de één tot 1,2 miljard jaar oude restanten van oude meren en vonden er gefossiliseerde cellen. De cellen zijn complex: veel complexer dan bacteriën en lijken meer op Eucarya, één van de drie domeinen van het leven. De cellen wijzen erop dat de primitieve voorouders van dieren, planten en schimmels de oceanen een miljard jaar geleden al verlieten en zich verplaatsten naar de poeltjes op het land: de meren.
Het is een opwindende ontdekking voor paleontologen. Het is tenslotte nogal een sprong: eerder waren de oudste restanten slechts 540 miljoen jaar oud en nu zijn ze plots bijna twee keer zo lang geleden al uit het water gekomen.
Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad Nature.