Eerste nachtlanding voor Solar Impulse

Op de Zwitserse militaire luchthaven Payerne is voor het eerst een nachtlanding uitgevoerd door een experimenteel zonnevliegtuig. Volgens André Boschberg, medeoprichter van het project, is alles succesvol verlopen. De landing vond rond 05:00 uur plaatselijke tijd plaats.

Tien dagen na zijn eerste nachtvlucht heeft de Solar Impulse, het zonnevliegtuig dat gepromoot wordt door Bertrand Piccard, zijn eerste nachtlanding achter de rug. “De landing was onderdeel van een serie testen met betrekking tot het verrichten van nachtvluchten, met in het bijzonder nachtlandingen,” aldus Boschberg.

Rond de wereld
Tijdens de landing hielden de projectmedewerkers de instrumenten en de uitrusting goed in de gaten om te zien of die ook tijdens nachtlandingen goed functioneerden. “Alles is vlekkeloos verlopen,” zegt Boschberg. Het is de bedoeling dat tegen 2013 of 2014 de Solar Impulse in vijf etappes de wereld rondvliegt.

Het vliegtuig, dat is gemaakt voor één passagier, is in staat om zelfstandig op te stijgen en dagenlang in de lucht te blijven. Verwacht wordt dat, als de batterijen efficiënt genoeg zijn qua gewicht, later plaats is voor twee personen aan boord van het vliegtuig.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd