Eerste naakte molratten met kanker gevonden

Naakte molratten zijn bijzondere diertjes, omdat ze geen kanker kunnen krijgen. Daarom worden deze knaagdieren ingezet in onderzoeken naar kanker. Uit nieuw onderzoek blijkt echter dat niet alle naakte molratten kanker-proof zijn. Voor het eerst zijn er twee exemplaren met een tumor aangetroffen.

In het wetenschappelijke vakblad Veterinary Pathology melden wetenschappers dat een 22-jarige naakte molrat in de Brookfield-dierentuin van Chicago een tumor op zijn rechterborst heeft. Deze tumor heeft een paarsrode kleur en heeft een diameter van 1,5 centimeter. De onderzoekers hebben deze massa verwijderd en beweren dat het hoogstwaarschijnlijk een adenocarcinoom is. Dit is een carcinoom dat ontstaat in het klierweefsel.

Het diertje onderging een operatie, waarbij de tumor is verwijderd. Daarnaast mocht de naakte molrat terug naar zijn soortgenoten in de dierentuin. Drie maanden later had het dier nog wel een litteken, maar de tumor was niet teruggekeerd. Goed nieuws dus!

Tweede slachtoffer
Een tweede naakte molrat had minder geluk. Hij werd uit zijn lijden verlost, omdat het diertje te maken kreeg met extreem gewichtverlies. Tijdens de necropsie (een autopsie voor dieren) vonden de onderzoekers een tumor in de maag van de naakte molrat, namelijk een neuro-endrocriene tumor. Deze kanker ontwikkelt zich uit cellen die in staat zijn verscheidene hormonen aan te maken en af te scheiden. Door deze tumor slaagde de molrat er niet in om zijn gewicht op peil te houden.

Bijzondere knaagdieren
Naakte molratten zijn bijzondere knaagdieren. Zo kunnen ze lange perioden van zuurstoftekort overleven en kunnen ze pijn veroorzaakt door brandende zuren niet voelen. Als klap op de vuurpijl zijn de dieren ook nog eens de enige koudbloedige zoogdieren die ons bekend zijn. Allemaal reuze-interessant. Maar wat het beestje echt fascinerend maakt, is dat er nog nooit een naakte molrat met kanker is gesignaleerd. Tot nu dan. Ondanks deze vondst blijft het fascinerend dat kanker zeldzaam is bij naakte molratten en dat ze zo ongelofelijk oud worden. Sommige exemplaren bereiken de leeftijd van dertig jaar, wat voor knaagdieren uitzonderlijk is.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd