Eerste meteorenzwerm van 2015 dit weekend te zien

Het jaar begint met een spektakel, want de meteorenzwerm Boötiden is weer te zien. Onder ideale omstandigheden zijn er zo’n 130 meteoren per uur zichtbaar. Helaas gooit de (bijna) volle maan dit jaar roet in het eten.

Het hoogtepunt van de Boötiden (ook wel Quadrantiden genoemd) vindt plaats op zondag 4 januari om 05:45 uur. De maan is dan echter bijna volledig verlicht, waardoor alleen de helderste meteoren te zien zijn. Een dag later – op 5 januari – is het namelijk volle maan.

De website Waarnemen.com voorspelt dat er in de Benelux zo’n 30 meteoren per uur zichtbaar zijn. Dat is zeker niet verkeerd. Omdat het aantal Boötiden een paar uur voor en na het maximum alweer flink afneemt, is het aan te raden om rond 05:00 uur naar buiten te gaan.

Bekijk het grotere kaartje op Waarnemen.com.
Bekijk het grotere kaartje op Waarnemen.com.
Oorsprong
De Boötidenzwerm wordt veroorzaakt door de kleine asteroïde 2003 EH1. Deze asteroïde heeft een baan met fijne stofjes en steentjes achtergelaten. Begin januari beweegt de aarde zich door deze baan heen. De kleine stofjes verbranden in de atmosfeer en hierdoor zien wij een ‘vallende ster’, oftewel een streepje licht. De sporen van de meteoren zijn vaak erg lang. Daarnaast ogen ze blauwachtig.

Waar kijken?
Zoals de naam al doet vermoeden, lijken de Boötiden uit het sterrenbeeld Boötes te komen, oftewel de Ossenhoeder. Dit sterenbeeld is te herkennen aan de heldere ster Arcturus. De steel van Grote Beer (oftewel het steelpannetje) wijst naar de Ossenhoeder, dus dit sterrenbeeld is haast niet te missen.

Bronmateriaal

"De meteorenzwerm Boötiden
in januari 2015
" - Waarnemen.com
De afbeelding bovenaan dit artikel is afkomstig van Pixabay.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd