Eerste mens op de maan – Neil Armstrong – overleden

Neil Armstrong, de eerste mens op de maan, is vandaag overleden op 82-jarige leeftijd. Dit melden NBC & Reuters. De oud-astronaut is begin deze maand nog aan zijn hart geopereerd. De exacte doodsoorzaak is op dit moment nog niet bekend.

Gemini 8
Neil Armstrong maakte zijn eerste ruimtevlucht in een Gemini 8-capsule in 1966. Deze missie verliep niet vlekkeloos. Na de koppeling van de Gemini 8-capsule met het onbemande Agena-ruimtevaartuig merkten Armstrong en piloot David Scott dat hun capsule aan het tollen was. Direct werd de missie afgebroken en keerde het duo huiswaarts.

Apollo 11
We herinneren Armstrong vooral van de historische maanlanding op 21 juli 1969. Samen met Buzz Aldrin zette Armstrong de eerste stappen op de maan. Hij sprak toen de beroemde woorden “That’s one small step for man, one giant leap for mankind.”

Latere carrière
Na zijn terugkomst op aarde bleef Armstrong actief. Hij gaf les aan de universiteit van Cincinnati en onderzocht diverse rampen, zoals de ramp met de spaceshuttle Challenger in 1986.

Voorstander ruimtevaart
Armstrong was een groot voorstander van bemande ruimtevaart. Het volgende citaat komt uit een brief van Armstrong uit 2010: “Sommigen vragen zich af waarom Amerikanen naar de maan terug moeten keren. We zijn er tenslotte al geweest, zeggen ze dan. Ik vind dat verbijsterend. Het is net zoiets als wanneer de vorsten in de zestiende eeuw zouden zeggen: ‘We hoeven niet naar de Nieuwe Wereld, we zijn er al geweest.’ Amerikanen hebben zes locaties op de maan bezocht en bestudeerd. Die locaties varieerden in grootte van een voorstad tot een klein stad. Dat betekent dat er nog meer dan 14 miljoen vierkante mijl te ontdekken valt.”


De beroemde maanlanding


Interview met Neil Armstrong (BBC)

Bronmateriaal

Foto is van NASA. Archief Scientias.nl & Reuters

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd