Eerste Martiaanse verzoeknummers stromen binnen

Sinds januari mag het publiek plekken kiezen op Mars die gefotografeerd kunnen worden. NASA heeft al duizend verzoeknummers ontvangen. NASA pikte acht goede suggesties uit de stapel en stuurde de Mars Reconnaissance Orbiter op de plaatsen af. De acht foto’s zijn vandaag uitgebracht.

“NASA’s Marsprogramma is een voorbeeld van wat wij gezamenlijke exploratie noemen”, vertelt NASA-baas Charlie Bolden. “Het is zeer waardevol om het publiek de kans te geven om een camera te richten op een verre wereld. Het kan de jeugd inspireren om een carriere na te jagen in de wetenschap, technologie, techniek of wiskunde.”

De Mars Reconnaissance Orbiter heeft sinds 2006 al meer dan 13.000 foto’s gemaakt van het Martiaanse oppervlak. Toch is slechts één procent van het totale Marsoppervlak in kaart gebracht.

Dit is niet de eerste keer dat NASA het publiek laat kiezen. NASA’s Mars Odyssey ruimtesonde maakte in 2009 bijna 500 foto’s van door mensen gekozen gebieden. In totaal kwamen er toen 1.400 verzoekjes binnen bij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie.

De eerste acht foto’s zijn een mooi begin. De Mars Reconnaissance Orbiter zal de komende jaren meer publiekslievelingen op de gevoelige plaat vastleggen.


De noordelijke rand van de vulkaan Olympus Mons.


IJzige lagen op de noordpool van Mars.

Bekijk meer verzoeknummers >>

Bronmateriaal

NASA

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd